Во куќата се населиле среќа во форма на малку кожен маче? Покрај радоста и емоциите, новосоздадениот домаќин се појавува многу грижи и многу важни прашања. Меѓу нив - "Какви вакцини прават мачки и кога?". И после тоа - "Како да подготвите домашно милениче за вакцинација и каква грижа бара по инјектирањето?".

Дали или не?

Одговорот е само еден: на мачките треба да се направи вакцинација нужно. Меѓу неискусните кукавици, се верува дека вакцинацијата на милениче не е потребна ако тој живее исклучиво во домот, не оди на отворено и не комуницира со други животни. Како, ова не е куче што оди редовно!

Сепак, ова е голема грешка. Вирусите и инфекциите, кои се решаваат на теренот, паѓаат на чевлите, и тука е резултат - мачето почнува да се разболува. Размислете за фактот дека повеќето мачки на коските се неизлечиви. И, се разбира, мачките се вградуваат на задолжителен начин ако:

 • имаат пристап до улицата;
 • планирано е превоз на домашно милениче во друга земја;
 • животното ќе учествува на изложби.

Какви вакцини треба да се направи за мачки?

Ова е првото нешто што треба да биде разјаснето од страна на сопственикот на грижата пред да замине во ветеринарната клиника за да дознае колку вакцината е за мачиња. Како резултат на тоа, постојат два типа на вакцини:

 • задолжително;
 • препорачано.

Првиот вклучува вакцинација против панлеукопенија (стомак на мачо), ринотрахеитис, калцивироза и беснило. Вториот се прави одделно, а остатокот е поливалент. Ако мајката на мачиња има дневен ред за вакцина, бебето може да се вакцинира за 12 недели. Ако нема информации за здравјето на мачки, мало кутре се инјектира субкутано со поливалентна вакцина за 2 месеци. Кодот на беснило во секој случај во 12-13 недели. Задолжителна листа на ревакцинација се одвива во 21-28 дена.

Во врска со препорачаната вакцинација - вклучува вакцини против хламидија и леукемија со субкутана администрација. Ревакцинацијата се пропишува и по 3-4 недели. За мачки кои патуваат на изложби, ветеринарите се советуваат да направат интрамускулна инјекција од скротумот - микроспоринија и да ја пропишат оваа инјекција од лунарната ера со последователна ревакцинација за 2 недели.

Сите овие вакцини бараат годишно повторување во текот на животот.

Видови на пречки

За инјекции се користат два вида вакцина:

 • серумот врз основа на крв на животни, во кој имунитетот на овие болести веќе е развиен. Ова значи дека крвта содржи супстанции кои ја убиваат болеста;
 • решение од атенуирани суштества на клетките на болеста, кои го стимулираат развојот на сопствениот имунитет.

Тие се еднакво ефикасни со единствената разлика што серумот - таканаречената "жива вакцина" - е наменета исклучиво за здрави животни.

Правила за вакцинација

Сопствениците на мачки кои веруваат дека за тегла треба само мачка присуство во канцеларијата на ветеринар, е погрешно. Ова е првенствено стресна ситуација за животно, па без одреден редослед во постапките на сопственикот не може да стори.

Подготовка

Во овој случај, станува збор за дегелментација - чистење на телото од црви и други паразити. И не гледајте на возраста на мачиња: овие "подароци" можат да бидат наследни. Постапката се спроведува во две фази со прекин од 10 дена со следниве лекови:

 • Полимеркан;
 • Цистал-Кет;
 • Kanivkvantel и други.

Веднаш по втората деелецијација, неопходно е да се третира волната на маче со помош на болви и крлежи. За оваа цел е погодно да се користи капката форма на таквите препарати како што се:

 • Бариера;
 • Барови;
 • MS KISS и така натаму

За уште 10 дена, може да се спроведе вакцинација на домашно милениче.

Постапка

Ветеринар ќе треба само 1 минута. Но, за да ја направи мачката колку што е можно поудобно, треба:

 • донесе масло (во случај на непредвидливи реакции на телото) и крпа (така што мачето беше удобно за време на инјектирањето);
 • Не ја хранат вродената пред постапката, во спротивно стресот може да предизвика повраќање, дијареа;
 • заштити бебето од контакт со други животни во клиниката;
 • останете во ветеринарната институција 20 минути по инјектирањето.

Грижа после вакцинација

Нема посебни ограничувања за мачиња по вакцинацијата. Освен еден - 1-2 дена потребно е да ја напуштите куќата. Неопходно е да се обезбеди бебе пристап до чинии со вода, храна, а исто така и топла постелнина за спиење. Имунитетот на мачењето се ослабува со вакцинација, така што ќе мора да го заштити од нацрти и работен балсам, како и неколку дена за одложување на постапката за капење. И за да не се збуниш, какви вакцинации им ги даваат на мачиња и на која возраст, стави специјален тетратка каде ќе го запишете датумот на инјектирање, неговата намена и името на вакцината.

Ограничувања

Вакцинацијата најдобро се толерира кога забите се сечат во куче. Обично овој период е на возраст од 4-7 месеци - се препорачува само за вакцинирање. Исто така, не можете повторно да ги вакцинирате бремените животни, бидејќи тоа може негативно да влијае на здравјето на потомството. Пред инјектирање на пациент со опасност, лекарот мора да изврши инспекција, бидејќи само клинички здрави лица се вакцинирани.

Мачка во куќата е среќа. Ако сакате вашиот меки (или мазни коса или целосно ќелав) милениче да ве задоволи со здравје и благосостојба, не заборавајте да дознаете што вакцинирањето се прави за мачки и кога е неопходно да се направи ревакцинација. Потоа ќе му дадете на новиот член на вашето семејство долг и безгрижен живот.