Пред да почнете да пресудите за карактерите на личноста, треба да имате јасна претстава за тоа какви се својствата на човечката природа. Ајде да почнеме да делуваме на листата на ориз за човечка природа и, соодветно на тоа, посебна градација, делејќи го ликот според принципот на "црно-бело", односно на позитивните и негативните карактеристики на тоа.

Негативни својства на човечката природа

Често, негативниот квалитет на човечката природа се нарекува авантуризам. Всушност, прекумерното воодушевување кон различни авантури не води до ништо добро - во најдобар случај, лицето го плука својот живот во потрага по неисполнети соништа и спроведувањето на срамни проекти.

Сепак, здравиот авантуризам мора да биде својствен на успешен бизнисмен - без тоа невозможно е да се иновираат во претприемачката активност и соодветниот комерцијален успех. Ако го следите овој пат, можете да ги разликувате и другите, во принцип, негативните карактеристики на ликот што нужно е потребно за успешна личност.

Овде тие се: авторитаризмот (одлуката на лидерот не треба да се оспорува), коцкањето (желбата да се заработат извонредни начини, способноста да се ризикува), како и алчноста (повторно, желбата за финансиска успешност) и некои непринципиелни, без кои големиот бизнис не може да го стори. Сепак, ќе има важна рамнотежа што нема да дозволи среќен бизнисмен да се претвори во финален негативец.

Сепак, да го напуштиме бизнисот и да се свртиме кон квалитетите на ликот на обичните луѓе.

Кои се негативните црти на човечката природа?

 • Да почнеме со гордост, што во многу верски струи генерално се смета за смртен грев. Човек, покриен со гордост, мисли дека светот постои само заради него и сè е направено за неговите каприци и за негово задоволство. Таквата личност може да предизвика голема болка на своите најблиски и никогаш да не го најде своето место во животот;
 • Не може да се нарече позитивен квалитет на човечки темперамент и прекумерна љубов кон моќта. Желбата да им укаже на другите што и како да го сторат тоа не предизвикува сочувство;
 • Себичноста и суетата се, исто така, негативни карактеристики - концентрација на нивните потреби и прекумерно фалење на сопствените, често, сомнителни достигнувања иритирачки и поврзување со лице од таков состав исклучително тешко;
 • Желбатарот е способен да го труе животот на својата сакана личност, претворајќи пријатно семејно гнездо во сцената на сцената, па дури и да достигне криминал, затоа љубомората во ликот се смета за една од најлошите квалитети;
 • Полошо да се ослободи од ранливост и завист. Завист е способен да ја подигне душата одвнатре, принудувајќи ги другите да се чувствуваат лошо - така што имаше конзистентен израз на "завист во црно". Ранливоста е лоша бидејќи личноста оди внатре, милувајќи ги чувствата на навреди и апсолутно не бара начини да се реши конфликт или проблемна ситуација;
 • Суровоста и одвратноста се сметаат за две од најнегативните квалитети на човечката природа. Цврстината е задната страна на уште една негативна карактерна особина - недостаток на свест. Човекот се обидува да го врати своето изгубено статус кво со употреба на насилство и предизвикување болка до другите околу него;
 • На негативните квалитети на човечката природа, исто така, спаѓаат: бездушно, непотребно, скржавост, недоверба, гнев, самодоверба и страст.

Позитивни својства на карактерот

Кои се особините на карактерот на лицето како позитивни? Еден од најважните квалитети на човечката природа е сигурност, односно таква карактеристика на лик во кој човек секогаш знае да се бори за тоа и што треба да се направи за да се постигне тоа.

Не е испрскан на незначителни и несуштински фактори, туку оди директно на избраната патека:

 • Трудољубивоста е, исто така, исклучително важна позитивна карактеристика во човечката природа. Без напорна работа, малку може да се постигне во животот: на крајот на краиштата, сите важни пресвртници бараат редовни и темелни напори;
 • Разумна претпазливост е исто така неопходна за секој од нас - тоа е таа што ќе помогне да се направат точни заклучоци од најтешките животни ситуации и ќе се предава навремено за да се спречи појава на проблеми од сосема поинаков вид;
 • Издржливоста е квалитетот на ликот без кој е тешко да се направи во современиот живот - бидејќи е полн со стрес, конфликт и контроверзии. Способност да ги издржат сите испитувања на животот и да бидат подготвени да го продолжат својот пат - многу и многу важна вештина;
 • Корист е многу корисен во животот. Однос кон надворешните лица со внимание и топлина, искрена загриженост за нив без желба за профит и награда - Сербсување на лице, да ја направи достојна личност;
 • Вниманието е корисно не само во кариерата и обуката - овој квалитет ќе помогне да се спаси здравјето, па дури и човечкиот живот. Важно е да се развие овој квалитет уште од детството - внимателното лице е најчесто успешен во сите сфери на животот;
 • Важно и неопходно е да се употреби храброст во пресудите и постапките, бидејќи колку пропусти ги прават луѓето, плашејќи се отворено да ги изразат своите мисли или да го покажат својот талент;
 • Капацитетот за сочувство, според многу филозофи, може да го спаси светот. Не е рамнодушен да одиме покрај страдањата на другите луѓе и да не ја прошириме помошта на сиромашните во него;
 • Исто така, вреди да се научи и одлучност - тоа ќе ви помогне да ги направите најсложените и најважните одлуки во ситуации кога секое доцнење е катастрофално;
 • Неопходно е да се посветам на почит кон другите и да научам да се почитувам себеси. Без почит, невозможно е да се обезбеди нормална работна средина во канцеларијата, исто така можете да создадете навистина пријатен и љубезен семеен круг;
 • Задолжително во духовната великодушност на човекот - способноста да им ја дадат својата сила, чувства, таленти и способност на другите, да ги споделат со нив радости и можности;
 • Важно за полноправното постоење на поединецот во општеството, нежност и бодрост. Манифестацијата на допирната грижа на соседот, искрениот интерес за проблемите на другите, ја води стандардната комуникација на ново, повисоко и хармонично ниво, а способноста да ужива во животот во сите негови манифестации ќе помогне да се надмине кризата и да се забележи убавината на околниот свет;
 • Луѓето не треба да заборават на честа: не можете да го фрлите вашето достоинство во нечистотија, понижете ја својата личност со лага или со ниски лежи желби. Важно е да научите да бидете искрени не само со другите туку и со самите себе - тогаш повеќето грешки може да се избегнат;
 • Способноста да се биде благодарна е одлично и, за жал, исклучително редок позитивен квалитет на човечката природа - затоа што им овозможува на нив и на личноста да ја сфатат вредноста на нивниот живот и таленти.

Конечно, би сакал да го забележам позитивниот карактер на човечката природа како смирение. Тие се учат за понизност и го повикуваат различни религиозни и филозофски струи, а тоа не е јасно: тоа е понизност што му помага на човекот да ги сфати своите грешки, да не тргува со глупави и ограничувачки хоризонти на гордоста и, признавајќи го поразот, да почне да се движи.

Хуморот е највисока доблест и непроценлив квалитет не само на карактерот, туку и на човечката душа.

Важно е да се запамети дека секој квалитет на ликот на личноста секогаш се рефлектира на неговото лице и внимателен психолог е во состојба да прави точни заклучоци за личноста, едноставно фрлајќи брз поглед на личност.

Карактерот на личноста и карактеристиките на нејзиното лице се во блиска врска, не без причина, дури и многу убава личност со злобна душа брзо престанува да биде привлечна за другите, а еден вид и пријатен изглед може да го Сербсат дури и најнепривлечниот изглед.

Подетално оваа поврзаност се разгледува со посебна наука - физиономија, која се користи и во психологијата и во форензичката наука.

Модерните кадровски агенции, исто така, не се избегнуваат од оваа наука - тоа ви овозможува да направите регрутирање на квалификуван персонал на најефикасен начин.