Имајќи го предвид широк асортиман на готови постелнина презентирани на пазарот, неколку се вклучени во независно шиење. Но, практичните љубовници знаат дека, откако се одлучи за таков експеримент, можно е да се заштедат речиси половина од цената на готовите производи. Дополнително, ако креветот е направен според индивидуален проект, стандардното платно нема едноставно да се вклопи и ќе мора да "се дружите" со машина за шиење. Како да шиете постелнина со свои раце?

Одлуката за шиење постелнина сама по себе има неколку предности. Во прилог на ова, постојат три аргументи:

 1. Совршена комбинација. Сите елементи на сетот ќе бидат исти како и креветот и додатоците за спиење, што не е секогаш означено во однос на купеното платно.
 2. Совршен комплет. Можете да шиете што повеќе пиљаци и поткори од иста боја колку што ви требаат. Бројот на подготвени сетови е стандарден.
 3. Идеален дизајн. Можете да изберете крпа од било која боја која не може да се вклопи во внатрешноста на вашата спална соба.

Избор на материјал: што да спие е пријатно

Откако се одлучи за независно производство на вреќа за спиење, потребно е, пред сè, да се одреди од која ткаенина најдобро е да се шие постелнина. Материјалот треба да биде безбеден, пријатен за телото и во исто време силен. Постојат неколку најсоодветни опции.

 • Chitac Релативно евтина ткаенина, која се карактеризира со голем избор на бои. Материјалот е лесен и пријатен за телото, но е тенок. Не е неопходно да се смета на трајноста на синтетички лен.
 • Сапун Цврст материјал со огромен спектар на бои кои не избледуваат со текот на времето. Карактеристиката на ткаенината е дека во процесот на работа, станува полека, без губење на силата.
 • Фланел Пријатен за материјал на телото, кој обично се користи за шиење бебешки пелени. Со оглед на тоа што својствата на ткаенините се слични на грав, може да се користи за постелнина.
 • Сатен Тоа е мек и лесен, но многу издржлив материјал. Имајќи ги предвид овие карактеристики, нејзината цена е прилично висока.
 • Лен Има ограничен број на бои, бидејќи е слабо обоен. Сепак, ткаенината е скапа, со оглед на неговата издржливост, безбедност и хипоалергенност.
 • Свила Добар изглед, мазна на допир и доста густа ткаенина. Таквиот материјал не предизвикува алергиски реакции и судејќи според прегледите е многу издржлив.

Важно е не само од што и како да шие постелнина, туку и што да шие. Синтетичките нишки од полиестер се најпогодни за овие цели. Тие се многу издржливи и многу удобно за работа.

Колку ткиво е потребно

Висок квалитет на ткаенина за постелнина не е евтин задоволство. Затоа, важно е прецизно да се одреди големината на идните обрасци, со цел да не се надмине дополнителните сантиметри. Во исто време, износот на материјалот треба да ги земе предвид сите додатоци и можно намалување.

Табела со стандардна големина

Ако креветот и креветот се целосно во согласност со стандардот, големината на масата на постелнината ќе помогне да се одреди количината на ткаенина.

Тип Параметри, видете Лист Podkodra Pillowcase
Еднокреветна соба Должина 200 200 70
Ширина 110 135 50
1,5 спални Должина 200 220 70
Ширина 150 160 50
Двокреветна соба Должина 210 210 70
Ширина 175 180 70
Евро-големина Должина 240 220 70
Ширина 200 200 50
Семејство (со две поткори) Должина 200 210 70
Ширина 180 150 70
Бебе Должина 138 135 60
Ширина 120 120 40
За детски креветчиња (бебе) Должина 140 135 45
Ширина 110 100 35

Европските стандарди се малку поинакви од домашните. Покрај тоа, во такви групи на листови, обично на еластична.

Како да се пресмета износот

Прво, треба да пресметате колку ткиво е потребно за да се шие постелнина. Без оглед на тоа дали користите самите стандардни големини или самото мерење, постојат одредени формули. За ваша погодност, цртајте скици со големини со ознаки на големина.

Табела - Пресметка на количината на ткаенина за поставен кревет

Предмет Компоненти на должината на моделот Компоненти на ширината на моделот
Лист - 1 должина на душекот;
- дозволете 3-5 см на рабовите
- 1 ширина на душекот;
- 2 височини на душеци;
- 20-40 см на поткомитетите;
- дозволете 3-5 см на рабовите
Podkodra - 1 должина на ќебе;
- дозволете 3-5 см на рабовите
- 2 ширина на ќебиња;
- дозволете 3-5 см на рабовите
Pillowcase - 2 должини на перницата;
- 20-30 cm за вентилот;
- дозволете 3-5 см на рабовите
- 1 ширина на перницата;
- дозволете 3-5 см на рабовите

Пред да го чистите поставеното поставено постелнина, извадете ја и добро избришете ја крпата. Ова ќе ве спаси од непотребни пресметки поврзани со процентот на намалување.

Како да шие постелнина со свои раце

На прв поглед, шивањето на постелнината се чини едноставна и разбирлива задача. Но, да дојдеме на работа, станува јасно дека процесот има многу нијанси. Затоа, почетната везана треба да биде чекор-по-чекор инструкција.

Лист

Изгледот на шиењето на листот е наједноставен. Затоа, се препорачува да се започне со оваа ставка. Процесот вклучува четири фази.

 1. Затегнете ја ткаенината двапати до 1,5 см и забележете ја.
 2. За погодност за понатамошна работа, извадете го монтирањето.
 3. Претерувајте го на растојание од 0,2 см од свиокот.
 4. Повторете го алгоритмот со три страни.

Podkodra

За правилно шиење постелнина, имено под-шкаф, ви треба некоја вештина.

Производството вклучува шест фази.

 1. Вметнете го работното парче на половина од ширината на предната страна.
 2. Определе каде точно ќе биде дупката за ќебе и ќе ги стави соодветните ознаки на ткаенината со маркер.
 3. Прилагодете ги страните на ставката на ознаките. Од работ треба да се повлечете 1,5-2 см.
 4. Двоен додаток, како и во случај на лист, се справува со рабовите на ќебе.
 5. Избришете ги сите рабови, одвртете го производот и повторно протресувајте околу рабовите на железото.
 6. За да се сокријат некрупаните парчиња и да се фиксираат шевовите, претерајте го производот, оставајќи 0,5-0,7 cm од рабовите.

Доколку немате молив или пенкало, можете да го користите за означување на таблета од ацетилсалицилна киселина или суви парчиња сапун.

Pillowcase

Најверојатно најтешката задача е шиењето на пиљуваните дома. Следете ги инструкциите од пет чекори внимателно за да го направите производот идеален.

 1. Широко се применуваат рабовите со двоен бод.
 2. Направи крпа "лице" однадвор, така што вентилот е поставен помеѓу два слоја материјал.
 3. Оставајќи 0,3 см од работ, го преценете го производот на двете страни.
 4. Завртете го производот од видно место и ставете го повторно на растојание од 0,5 см од работ за да ги скриете незрелите парчиња.
 5. Свртете ги повторно и темелно исчистете ги зглобовите.

Под иста шема, можете да направите декоративни навлаки. Тие можат да бидат Сербсени со чипка, раб, мониста, везење и други оригинални декор.

Набавка на готови постелнина е болна, а понекогаш и неблагодарна работа. Дури и ако може да се најде квалитет во собата со прекрасна боја, а не фактот дека е идеално погоден за вашиот кревет, ќебиња, перници. Затоа, се повеќе и повеќе љубовници се обидуваат да дознаат како да шијат сет на постелнина. Машината за шиење плус малку упорност - и може да сметате на успех.