Понекогаш, кога гледате на некој производ, се чини дека недостасува нешто за неговото подобрување. Буквално еден мал детал драматично може да го промени својот изглед. Таквите детали може да вклучуваат помпони кои можат да се направат од предива и други материјали, и постојат многу начини да се направи ова.

Секое лице може да врши такви елементи, дури и без да биде господар на полето на игла.

Од теми

Ова е веројатно најпопуларната форма на овој производ.

Следниве материјали ќе бидат потребни за нејзино производство:

 • Круг, кој може да се замени со секој објект кој има заоблена форма;
 • Картонот, кој мора да биде густ, така што за време на изработката на помпони со нишки не се наведнува;
 • Ножици;
 • Нишки за плетење. Тие можат да бидат било која боја, монохроматски или меланжа, но подобро е ако предивото не е многу дебело.

Процесот е како што следува.

 1. Со помош на компас и ножици или објект со кружна основа, сечеме два круга со ист дијаметар, користејќи картон, а потоа направиме дупки во нив, кои ќе се совпаѓаат на локацијата на двата круга и имаат ист дијаметар.
 2. Се поврзуваме со два картонски кругови, завиткајте нишка на нив. Треба да го направите ова на таков начин што секој слој се држи цврсто еден до друг, но не постои преклопување на еден слој во друг.
 3. Ако сакате производот да излезе бучно, немојте да се ограничувате само на еден сет на предиво - треба да го завиткате во неколку редови. За погодност, можете да го користите за да капнете за да можете полесно да ги нитите нивите. Но, ако дупката во картонските кругови е доста широка, можете да направите без неа. Бројот на редови на низа на прстенот, кој го направивме од картон, ќе зависи од тоа колку е извонредна раскошот што сакате да го добиете.
 4. Потоа пресечете ги нивите долж кружницата на работното парче. Обидете внимателно да го преземете овој чекор, така што не треба подоцна да ги усогласувате рабовите на производот.
 5. Нежно притиснете ги картонските парчиња подалеку, осигурувајќи дека сите нишки од предивото остануваат на место и не излегуваат од вкупната должина.
 6. Продолжуваме да правиме помпони од предиво, завиткувајќи ја средината на производот со иста нишка, која беше искористена за да го создаде главниот дел од неа, ја врза.
 7. Со помош на прсти, ние ниткаме намотки, правејќи го производот меки, отсекување на дополнителните делови од предивото, и ако е потребно, со помош на ножици ги усогласуваме рабовите.
 8. Ако раскошот е толку меки што не е можно да се отстранат картонските основи, треба да ги отстраните со сечење.

Лесен начин

Таа, исто така вклучува употреба на теми. За производство на предива, ќе ви треба само ножици и ваши раце.

Процесот е како што следува.

 1. Исправи ја левата дланка (ако си лева, десно). Тоа ќе послужи како основа за намотување на предивото, додека прстите мора да бидат затворени.
 2. Ветерот на предивото во вистинската количина (колку повеќе тоа е, толку повеќе сјај на објектот ќе биде).
 3. Нежно отстранете го работното парче од дланката, завиткајте го во средина со конец, исечете го работ.
 4. Со прстите го правиме предметот бурен, ги отсекуваме дополнителните краеви.

Попони направени на овој начин се различни од оние направени со картонски кругови, така што тие ќе имаат одредени ограничувања во големини кои се одредени со ширината на вашата дланка, додека вториот метод на производство ќе овозможи извршување на производи со различни дијаметри.

Ако ви требаат мали помпони, можете да го ветар предивото не на 4 прсти, туку на 3 или 2. За истата цел можете да го користите како основа на приклучокот.

Од хартија

Таквите детали може да се користат за декорација на соба, елка, сала за секоја прослава итн. Важно е да се разгледа кој хартија е подобро да се направат помпони, а многу занаетчии се согласуваат во умот дека одлично за ова е соодветен крепетен материјал.

Еве некои од потребните материјали:

 • Хартија палачинка - за 1 елемент ви треба материјал во износ од 1 лист, чија големина е 200x50 см;
 • На снимката;
 • Молив (едноставен);
 • Канцелариски клипови - 2 ЕЕЗ.
 • Ножици;
 • Жица е тенка;
 • Владетел

Производниот алгоритам е како што следува.

 1. Лист хартија, валани во ролна, се сече на половина, откако најдов средината со владетел.
 2. Проширете еден од двата ролни што ги добиваме, преклопете го на половина, а потоа назад на половина, оставајќи 4 слоеви материјал. Исечете ги рабовите на хартијата, што резултира со 4 листови, чиј формат е 50x25 см. Слично на тоа, го делиме вториот ролна.
 3. Исечете ја жицата во должина од околу 25 см (не повеќе), фиксирајте ги листовите со клипови, ножици на една долга страна ги пресекуваме забите или полукруж.
 4. Потоа, ги произведуваме помонките од хартијата од последната хармоника, но пред да го направите ова, ги отстрануваме клиповите од рабовите.
 5. Со помош на владетел, ја бараме средината на хармониката, која излезе, направи едноставен молив марка во форма на точка на ова место. Според ознаката, ја заокружуваме хармоника со жица, ја фиксираме со помош на јазол.
 6. За да ја скриеме жицата, прицврстуваме лента над неа, ќе го обесуваме производот кога е подготвен.
 7. Ајде да го поправиме помпанот, со цртање и извлекување на секоја рака секој дел од слојот, почнувајќи од горниот.
 8. Одење до средината, производот е превртен и продолжуваме да ги правиме истите манипулации, но на другата страна, за да ја направиме помпата заокружена.
 9. Може да се случи дека "ливчињата" на раскошната ќе изгледаат во две различни насоки, но целата топка не се формира. Во овој случај, фатете ја лентата поблиску до центарот, тресете го производот и, доколку е потребно, вртете ја хартијата со рацете така што топката ќе се ослободи.

Ако треба да направите Сербс, кој ќе го носите, на пример, за декорација на салата за банкет, дома ќе ги направите само работните парчиња и ќе ги дистрибуирате веќе директно во место.

Од пакетите

Тие често може да се видат кај навивачите на различни спортски тимови. Но, употребата на помпони од пакети, исто така, може да биде и за декорација, па вреди да се види како да ги направат.

Следниве материјали се потребни:

 • Ножици;
 • Пакети од различни бои;
 • Бол перо;
 • Владетел;
 • Фолија (може да се замени со обоена хартија);
 • Scotch

Како тоа е направено.

 1. Ние отсечени на дното на пакетите, рачки, а остатокот ние ги користиме за намалување на правоаголници. На долг раб, ние се мери околу 10 см, што е потребно за формирање на рачката, забележете ја линијата, користејќи хемиско пенкало. На втората долга страна правиме попречно означување со ширина на бенд од околу 1 см. Користејќи ножици или свештенички нож, правиме парчиња, кои малку ја достигнуваат рачката.
 2. За да го направите производот ќе ви требаат неколку пакети за да ви изгледаат да бидат презентирани. Ние правиме слични манипулации со уште неколку пакети.
 3. Ние ги поврзуваме сите пакети со соодветните партии едни на други - се справуваме со пенкала, ливчиња на ливчиња. Рачки се преплетуваме меѓусебно во турнир, го поправаме "микрофонот" од помпанот, завиткувајќи го со лента.

Слично на тоа, фолија производ може да се користи.

Крзно декорации

Таквите детали често се направени за декорирање на лен, врвка, панталони, но може да се користат за други намени.

Ќе ни требаат:

 • Крзно (може да се користи како целина материјал, и градинарски);
 • Пенкало за шалтер;
 • На снимката;
 • Хартија;
 • Теми за шиење, игла;
 • Волна;
 • Ножици

Ние работиме на овој начин.

 1. Исечете го кругот на хартијата со избирање на саканиот дијаметар. Ние го користиме како налепница за да го означиме кругот со копчето на крзно назад.
 2. На контурите на кружницата извршуваме опструкција во облик на цик-цак со вообичаени нишки, со што кружниот дел станува круг. Без да ги исечеме филаментите, ние го повлекуваме, така што крзното го грабнува и го зема обликот на топката.
 3. Сега треба да ја формирате внатрешноста на идните детали.
 4. Ние ја преземаме памучна волна (може да се замени со sintepon), таа исто така треба да добие облик на топката, која во средината треба да ја поправите лентата.
 5. Потоа правиме помпони (или еден елемент), ставајќи памучна топка во крзно, ја шиеме дупката, оставајќи го слободниот дел од лентата однадвор. Обидете се да го извлечете крзно цврсто, така што немаше видливи утрои за иднината на накитот, но исто така и претерувајте не е потребно крзно да не е оштетено.
 6. Приложете го парчето на облеката користејќи го слободниот крај на лентата. Ако сте решиле да направите faux раскош за да направите таков елемент за гардероба како шапка, не оставајте премногу опашка, таа треба да биде целосно поставена во крзниот дел од производот. Шиењето во овој случај е потребно од страната на страната.

Сите овие едноставни совети ќе ви помогнат да создадете едноставни перформанси и стилски елементи кои ќе станат одлична декорација за облека, играчки, внатрешни работи и сл.