За жените кои го чекаат првото дете, бременоста - држава полна со посебни, непознати за оваа сензација. Секоја бремена мајка во исто време ги чека првите пропусти и се плаши од нив, затоа е неопходно да се има точна слика за тоа како се чувствуваат пермеатите и како да не се збуни со лажни.

Раси и нивните видови

Овој збор е познат за сите жени, но за оние кои не го чувствуваат тоа за себе, тешко е да се разбере што физично се чувствува бремена. Според медицинската дефиниција, контракции се болни матки контракции, кои можат да се повлечат назад или долниот дел на стомакот. За време на овие спонтани контракции постои отворање на грлото на матката што му овозможува на детето да излезе на виделина.

Постојат два вида на панталони:

 • Погрешно, исто така, повикано Braxton Hix Removers;
 • Точно, што доведува до породување.

Често, жените кои го чекаат првото дете не можат да одредат како се чувствуваат првите преноси пред породувањето и кога е потребно да се оди во болницата за мајчинство, бидејќи намалувањето на мускулите може лесно да се меша со пренаталната болест. Која е нивната разлика?

Земете го Braxton Hix

Бременоста е феномен како лажни контракции, непознати, па жените би сакале да знаат како се чувствуваат вежбите за вежбање и дали може да се мешаат со вистински. Друго име за таквите преноси беше дадена во чест на Џон Брекстон-Хикс, лекар од Англија, кој ја опиша оваа состојба во XIX век.

Braxton Hix не може да се појави кај сите жени, во основа, може да очекувате појава на овие чувства по дваесеттата недела од бременоста, нивното отсуство не укажува на патологија, како и нивното присуство.

Следниве симптоми се карактеристични за вежби за обука:

 • Тие не се случуваат многу често, не постои регуларност, има помалку од пет мозолчиња на час;
 • Една жена чувствува како нејзината утроба камења од напнатост;
 • Во регионот на абдоменот и матката постои компресија;
 • Осетливоста трае околу триесет секунди, во ретки случаи, инструкциите траат две минути.

Причините за пробивот на Breakston-Hix

Не треба да се плашите од оваа состојба, бидејќи тоа го подобрува пристапот на кислородот и хранливите материи за детето, а во подоцнежни услови матката на тој начин помага да се промени позицијата на телото на детето во неопходното за нормално породување.

Освен потребата за природно уредување на детето, вежбите за обука може да се појават поради следните причини:

 • Активни движења на бебето во матката;
 • Спорт или вежбање;
 • Силна возбуда или искуство за време на бременоста;
 • Сексуален контакт и понатамошен оргазам;
 • Пренаселен мочен меур.

Што да направите за време на вежбите за вежбање?

Обично, оваа состојба брзо поминува и не е придружена со болка, но ако почувствувате опиплива неудобност, можете да ги користите следните совети:

 • Топла бања ќе помогне да се ослободат тензиите и да се намалат мускулните контракции. Но, водата не треба да биде премногу жешка!
 • Треба да пиете доволно вода во текот на денот, бидејќи понекогаш контракциите може да бидат поради недостаток на течност.
 • Ако треба да одите во тоалетот, не треба да се толерирате, пренаселениот мочен меур може да предизвика вежби за вежбање.
 • Менувањето на позицијата на телото или промената на активноста ќе ви помогне да ја подобрите вашата благосостојба. На пример, ако една жена лажела, можела да стане и да направи физичка активност.

Вежбите за вежбање на самиот крај на бременоста се многу слични на сегашноста, но не грижете се, бидејќи е невозможно да се мешаат почетокот на трудовата активност. Лекарот треба веднаш да се примени само во случај на необичен исцедок, крв или лошо здравје.

Родендени

Кога бременоста започнува пред породувањето, жената може да ги почувствува како:

 • Тесна болка сензација, како пред менструацијата;
 • Болка и непријатност во долниот дел од грбот;
 • Не премногу болни, потсетувачки чувства во абдоменот.

Во текот на првите два до три часа, мускулните контракции трае пет до десет секунди, а интервалот помеѓу нив е околу петнаесет минути. Во оваа фаза, болката тешко се чувствува, за ова време вреди малку одмор пред раѓањето. Постепено, болката се зголемува, како што е времетраењето на контракции на мускулите, кое достигнува една минута, а јазот помеѓу контракции е околу две минути. Болката во мускулната контракција се зголемува, достигнува до највисоката точка и почнува да исчезнува. Кога се открива грлото на матката, практично нема пауза помеѓу контракции, а жената ги чувствува напорите. Болката сега не се концентрира во матката и долниот дел од грбот, но во областа на препоните.

Со цел да се разликуваат пред-животните активности од лажни мозолчиња, неопходно е да се земе часовникот и да се следи фреквенцијата на контракции на матката. Ако се редовни, тие траат најмалку 20 секунди и не застануваат по завршувањето на два часа, наскоро ќе започне со испорака.

За жените кои се родени за прв пат, контракции може да траат повеќе од 10 часа, а оние кои веќе се родиле - 6-7 часа. Ако водата отиде или почна да тече, тоа е прилика веднаш да се соберат и да одат во болница, бидејќи безводен период е опасен за детето и се заканува со инфекции. Немојте да чекате и кога појавата на крвав исцедок, особено во последните недели, веднаш треба да се консултирате со лекар.

Како да се олесни состојбата при преземањето?

Секоја жена се плаши од породување, особено ако тие се први. Сепак, паузите помеѓу контракциите на матката ќе ви овозможат да ја соберете вреќата во болницата и да се прилагодите на позитивна состојба.

Покрај тоа, следниве совети ќе ви помогнат да ги олеснат работите:

 • За добро психолошко расположение не треба да размислувате за болка и идни родови, треба да замислите бебе и вашето добро расположение по завршувањето на тежок процес;
 • Во породилната болница мора да ги следите сите барања на акушерки и лекари кои ќе помогнат да се олесни раѓањето;
 • Ако состојбата на здравјето дозволува, тогаш треба да се истушира ​​и да ги бричи надворешните гениталии. Но, треба да се има на ум дека ако водата исчезне, топла бања е контраиндицирана, бидејќи го зголемува ризикот од инфекција или плацентански одвојување;
 • Важно е да бидете во можност да го одвлекувате вниманието, да готвите или да ја слушате вашата омилена музика, да подготвите вечера;
 • Активни движења и лесни физички вежби ќе помогнат да се справат со болни сензации и да ги олеснат идните генерации;
 • Ако не е предвидено царски рез, треба да јадете нешто богато со јаглени хидрати, бидејќи трудовата активност бара многу енергија.
 • Не е потребно да се одложи со посета на родилна болница, особено ако жената има второ раѓање, а првите поминаа брзо;
 • Ако контракциите почнаа доцна навечер, подобро е да се обидете да се одморите и да спиете, бидејќи жената има потреба од сила, а раѓањето може да започне само наутро.

Породувањето е болен и опасен процес, толку многу жени се плашат. Често бремените жени ги дезинформираат пријателите кои веќе се породиле или познати кои раскажуваат ужасни приказни за силни болки и солзи. Но секогаш имај на ум дека сите тестови вредат да се притисне новороденче во градите.

Главната работа - да го следат нивното здравје за време на бременоста, навремено да се консултираат со лекар и да ги почитуваат сите негови барања, бидејќи тоа ќе ја олесни состојбата на бремените жени.