Добрите манири никогаш не се излишни. Ако станува збор за посета на ресторан, тогаш тие се во категоријата задолжителни. И колку повеќе статусот е институцијата, толку е повисоко барањата и построгите правила. Ако зборовите "ресторан бонтон" звучи за вас не само со гордост, но, исто така, ве плашат, тогаш треба да се запознаете со нив поблиску. Ги читаме препораките и смело одиме на гурманските рандевуви!

На влезот на хипотеката

 • Според правилата на етика, двојките треба да дојдат во ресторан или заедно, или човек мора задолжително пред дамата. Затоа, ако не сте сигурни за точноста (и можеби, пристојноста) на вашиот витез, ќе биде подобро да се сретнете со него однапред на неутрално место.
 • Првата институција го вклучува човекот, покажувајќи ја неговата иницијатива и подготвеноста да ја плати сметката. Меѓутоа, во случај кога спиралата се соочува со вратот, дамата се пренесува напред.
 • Ако еден човек дојде прво, тој мора да се сретне со другарот не на масата, но на влезот да ѝ помогне да се соблече и да се држи до масата, не присилувајќи ја да го бара своето место.
 • Кога компанијата оди, очекувањата на оние кои доцнат е 20 минути. По ова, присутните веќе не се дружат со обврските кон исчезнатите и да направат нарачка.
 • Ако не сте резервирале табела, тогаш застанете на влезот кај вас ќе му пристапите на администраторот и ќе ви помогне да одберете место. Одење околу салата и во потрага по бесплатна маса во ресторанот не е прифатена. Дури и ако го најдете, веќе може да се нарача.
 • Дамата се зема да седи лице во салата, ако масата е на ѕидот или се соочува на влезот во салата, ако се наоѓа во центарот.

Нарачување јадења и пијалаци

 • Ако една компанија има маж, нарачката е направена од келнерот. Пред тоа, витезот треба да му помогне на својот сопатник да одлучи за изборот.
 • Не плашете се да поставувате прашања ако има сомнежи за составот. Пазете се од нарачување непознати јадења.
 • Пред-нарачаната претходна нарачка ја спречува потребата за долго чекање за почеток на оброкот. Најдобро од сè, ако тоа е општа ладна закуска.
 • Ако работникот не ја запише нарачката во тетратката, од вас може да биде побарано да го повторите во меморијата. Во принцип, тој мора да го стори тоа самиот, и без оглед на присуството на тетратка.
 • Дами се подеднакво погрешно нарачани како особено скапи и премногу евтини на позадината на други јадења.
 • Редот на јадења е регулиран со правилата. Ако треба да го промените, треба однапред да предупредите.
 • Немојте да се колебате да побарате сад ако не е детално опишано во менито кога има потреба.
 • Ако институцијата нема ништо од наведеното во менито или не ви се допадне нешто во него, не мора да изразите незадоволство од келнерот. Тој нема никаква врска со тоа. И дали е неопходно да се расипе вечерта и да се стави во непријатна положба на сателитот? Покрај тоа, експертите не препорачуваат, од очигледни причини, да го прилагодат персоналот во институцијата барем до крајот на садовите.
 • Десертот се нарачува одделно од остатокот од нарачката, но земајќи го предвид времето на подготовка.
 • Треба веднаш да се предупреди посебна сметка.

Однесување на масата

 • Жените често имаат потешкотии при поставување чанти. Ако е голема, само ставете ја на подот. Спојката е дозволено да биде поставена на работ од табелата. Торба со средни големини може да се стави зад грбот. Ако има слободен соседни стол, тогаш можете да го користите. Но, не вреди да се земаат столчиња покрај масите до нив, дури и ако се празни.
 • Обрни внимание на садовите служи за наредени јадења. Етикета во ресторанот наредува да ги користат за нивната намена. Ако не ја знаете целта на уредот, нема ништо непристојно за да го прашате келнерот за тоа. Прашајте да бидете смирени, без срамежливост, но без да се јавите.
 • Лак салфетка е дизајнирана да го стави на колена, затворање на здолниште или панталони. Горниот раб се наведнува од себе во случај на потреба за влажни усни. Направете го тоа подобро на крајот на оброкот, за други прилики, на масата се присутни салфетки. Сепак, подобро е да се истури една крпа за ткиво отколку да се остави зад себе чинија хартија на плочата.
 • Дама со светло обоени усни треба да ги натопи пред да пие од стаклото. Карминг песни на стакло - Моветон.
 • Рацете се јадат само со тоа што се служи влажна крпа или посебен пијалок со топла вода. Можете да земете леб со леб, канапе и игра на коската.
 • За танцување на топла храна е непристојно. Почекајте додека не се излади.
 • Повикувајќи го келнерот "Срдечно!", "Девојка!", "Млад човек!" И други приговори и епитети не се прифаќаат. Само кренете ја раката во време кога вашиот изглед ќе се сврти кон вас.
 • Лимон чај може да се притисне само кога се сервира половина. Исечени парчиња се ставаат во чај целосно.
 • Етикетата не забранува да побара да се загрее ладен оброк.
 • Користените апарати се поставуваат само на плоча.
 • Не сликајте храна.
 • Тоа е непријатно да започнете да јадете свој оброк, ако сте направиле нарачки за вас. Во скапи ресторани ова не се случи.

Сметка

 • Вие не треба да се каже илјада пати една ноќ на келнерот "Ви благодарам". Најдобро е да се остави врв.
 • За бонтон за ресторани, нивната големина е обично 10% од вкупниот број. Но, на крајот тоа е вашата желба и вашата благодарност за услугата.
 • Фактот што оброкот е завршен ќе го извести ножот со нож, паралелно поставен на плоча.
 • Ако тие лежат крст-крстот, тогаш тоа значи дека храната е вкусна. Ако нивните краеви се малку прекршени, тогаш тоа значи дека сте решиле да заминат за кратко време и да побарате да не ги земате уредите.

Во принцип, бонтон за рестораните не треба да се сметаат за листа на неповредливи правила и церемонии, кои се стремат кон единствена цел - да го оптовари тешкиот живот на аристократските дами и господа. Постои да помогне да се избегнат непријатни ситуации и да се олесни заемното разбирање помеѓу клиентот и вработените во институцијата. Затоа, оставете ги само оние за кои сметате дека се рационални и практични во секој поединечен случај.