Среќа за оние кои успеале да ја носат својата љубов низ многу години, и покрај секојдневните проблеми и животните искушенија. Но, за жал, често бракот не носи среќни плодови. Потоа еден од брачните другари размислува за прекин на односите.

Родителите се особено загрижени за разводот: не ги сакаат промените и ги сметаат желбите на својата жена како лична слика. Затоа, кога одлучува дали да се разведе од бракот, жената често се соочува со проблемот како правилно да му каже на својот маж за развод, за да не предизвика агресија и конфликт.

Кога е развод спас?

Пред да се подготвите за таков разговор, ќе биде добра идеја да се размислува, дали навистина е потребно да се скрши?

Не е лесно да се одлучи за развод, особено ако семејството е уништено. Некои жени сакаат да бидат несреќни отколку осамени. Паниката на стравот да остане сам предизвикува многу да страдаат: понижување, сиромаштија, па дури и тепање.

Друга причина што спречува да се направи првиот чекор за раскинување е материјалната зависност. Најчесто, раскажувањето на сопругот за развод значи да се ослободите од сите неопходни финансиски придобивки кои се најважни за многу луѓе.

Децата често застануваат: бебето не треба да расте без родител. Сепак, важно е родителите да сфатат дека детето треба среќно семејство, а не оној што има само заради него - лаги и меѓусебно непочитување. Ако не постои начин да се решат конфликтите, разводот е многу подобро решение за сите членови на семејството.

Како да се разбере дека нема ништо да се промени, но ниедна децата нема да заштедат брак, да работат сами или да се преселат?

Постојат неколку ситуации, чија појава во животот на секое семејство значи едно: не постои надеж за светла иднина заедно.

  • Еден човек не ја почитува неговата сопруга. Сè што го слуша од него е постојан укор, навреди. Скандалот може да изгори одеднаш, без оглед каде и со кого е брачниот другар. Тука е важно да размислите зошто еден човек има таков став кон неговата сопруга. Како по правило, патолошки непоправливите шуми откриваат такви карактеристики долго пред создавањето на семејството. Епидемиите на нивното незадоволство ретко се мотивирани од објективни причини. Почесто ова е само прилика да се организира уште едно заварување. Без оглед на чувствата на една жена во душата на таков човек, останувајќи со него - значи лишување од можноста да се најде вистинска женска среќа. Друга работа е ако мажот не беше тоа порано. Метаморфозите не се појавуваат едноставно, најчесто причината за ваквите промени лежи во самата жена, бидејќи таа го чува огништето. Тогаш само треба да се погледне во себе, обидете се да ги анализирате вашите грешки. Можеби ќе помогне советот од семеен психолог или посета на разни обуки.
  • Насилство, насилство, тепање. Таквите ситуации се директна последица на непочитувањето на сопругата, која е веќе спомната погоре. Има само едно правило за ова: жената никогаш не треба да толерира лисици - излезот за такви проблеми може да се најде само при развод.
  • Алкохолизам, опојна дрога или зависност од игра. Голем број жени ширум светот живеат со мажи - алкохоличари, зависници од дрога: или поради причините наведени погоре, или од лажното чувство за добротворни цели - тој не е виновен за болните. Од една страна, ова е точно: човекот не е виновен за неговите зависности, но, за жал, статистиката покажува дека неколку луѓе кои страдаат од овие болести можат да започнат нов живот. Сето тоа зависи од самиот човек: понекогаш доволно е да се посети психолог, нарколог или да земе специјални лекови за да се врати во нормален живот. И понекогаш има само една желба за тоа (ако фазата на зависност е сè уште мала). И често нема доволно пари, лекари и лекови на светот за да се поправи таквата личност. За да го направите животот до него, не се претвори во пекол, треба да размислите за развод.
  • Неможност или неподготвеност да се задржи семејство, нема работа. Важно е да се разбере што е мотивот за такво однесување. Понекогаш тешко е човекот да се најде: поради чувство на несигурност или преку град каде што живее брачен другар, кој не може да му обезбеди работа. Ова е типично за малите градови. Вие не треба да скандал одеднаш и срам на сопругот. Ќе биде поправилно да го поддржиме, да го убедиме да посети психолог, каде и да му се помогне да најде доверба. Од друга страна, ако ги анализирате причините за неговата неспособност, жената ја разбира таа ништо, освен мрзливоста и инфантилизмот, таа не може да каже развод - единствено решение за проблемот.

Ако јазот се покажа како единствено спасение, пред да му кажете на еден човек за развод, треба внимателно да се подготвите.

Како да му кажете на сопруг за развод: совет од психолог

По мерењето на сите "за" и "против" и откривајќи дека кршењето на врската е неизбежно, една жена треба да размислува како да изгради тешка за двата разговори.

Неправилно организираниот дијалог може да има сериозни последици: непријателски однос еден кон друг, губење на доверба кај еден човек, ако тој е ранлива личност или напад врз агресија. За да се избегне сето ова, подобро е да се подготви однапред, да се посети психолог или да ги чита неговите совети на посебни форуми.

Основни препораки:

  1. Изберете соодветно место. Реакцијата на човекот за гласина може да биде непредвидлива. Дури и смирен човек, со импулс на навреди, може да предизвика големо зло. За да бидеме безбедни, најдобро е да го поканиме во тивко, но во исто време, преполното место каде што има еден кој ќе заштити жена од нејзиниот сопруг. Понекогаш психолозите се советуваат да ги поканат родителите во разговор. Сепак, малку е веројатно дека еден човек ќе ужива во присуството на другите луѓе во неговиот неуспех.
  2. Земете седатив. Ова е неопходно за да не се подлегне на емоции. Изразувањето на акумулираната слика, крик или солзи нема да доведе до ништо: човекот ќе го прифати ова како друга семејна кавга. Задачата на жената која се разведува е да биде цврста, уверена во нејзината одлука. Вие не може да подлегнете на убедување, ветувања, а особено на обидите на еден човек да предизвика чувство на милост за себе. Ако овој разговор е зрел, нема да има подобрувања во семејниот живот. Напротив, не се препорачува употребата на алкохол "за храброст". Ова е директен начин да се најдат односи и да се изразат меѓусебни прекори.
  3. Размислете за приближниот план за разговор. Психолозите често се советуваат да планираат важни работи на хартија. Истото важи и за сериозни разговори. Точно е да се претстави овој разговор, да се обиде да ја предвиди реакцијата на човекот, неговите прашања и сугестии. За секоја од можните опции треба да го најдете одговорот. Цврсто го следи планот нема да успее, но таквата подготвеност ќе и даде на жената сила и доверба.
  4. Јасно наведете ја причината. Мажите треба да кажат за причините што го турнаа овој чекор. Но, тоа не значи дека мора да почнеме да се потсетиме на поранешните слики и да донесеме бескрајни тврдења. Потребно е однапред да се формулира - пред се, за себе - главниот мотив на прекин. Ова треба да биде конкретен проблем, навистина постоечки, изразен во страстен, но не и укорен тон.
  5. Почитувај го човекот. И покрај фактот дека овој разговор - чекор кон нов, посебен живот. Затоа, поправилно и хумано е да одржуваме добри односи со поранешниот сопруг. Подобро е да му се заблагодариме за сето она што е добро, што беше искусено заедно, а не да се обвинува јазот: човекот добро и добро ќе ги разбере своите грешки, не вреди да се турка за него во овој тежок момент.

Во никој случај не треба да зборуваме за некој друг: дури и ако тоа е решено поради чувството да се биде во него или да се има љубов кон друг. Веста за среќен противник може да биде психолошка траума на човекот.

Прекинувањето на бракот е сериозен чекор. Важно е да разберете како правилно да му кажете на сопругот за развод. Уште поважно, бидете сигурни дека ова е единствениот правилен излез. Ако не постои цврстина за ова прашање, секогаш можете да се обидете да го промените односот еден кон друг. Кој знае, можеби заедничко патување до психолог ќе помогне да се спаси семејството?