Нашите мајки мора да се соочат со многу потешкотии кога станува збор за потребата од отстранување на мразот "капут" од задниот ѕид или целосно од фиоките и полиците на фрижидерот, како и одделот за замрзнување. Современите модели на фрижидери овозможуваат да се поедностави овој процес колку што е можно, но тие сè уште не се толку лесни.

Што да се има на ум кога работи со стар или нов уред? Како да се одмрзне во итен случај?

Принципи на одмрзнување на фрижидерот на стариот примерок

Таквите уреди (на пример, Бирус, Атлант, итн.) Беа опремени со капе систем, кој не го спречува појавувањето на мразот, па дури и со уредно работење, замрзнувачот брзо обрасната со "крзно", на кое по некое време вратата беше тресна, оставајќи простор за отворање неа.

Одмрзнувањето за еден месец или два беше задолжително. Денес, таквите модели и системи за ладење може да се најдат дури и во некои современи фрижидери, така што нивните среќни сопственици треба да разберат како се одвива процесот на одмрзнување.

 • Прво, фрижидерот е исклучен од електричната мрежа, отстранувајќи ја вилушката и закачувајќи го (не ставајте го на подот!).
 • Второ, веднаш треба да се грижите за производите што биле натоварени во камерата. Ако има втор замрзнувач, подобро е да ги преместите таму, така што нема флуктуација на температурниот режим. Ако не, тогаш тие може да се преместат на долната полица на фрижидерот. Зима може да се врши на балконот.

Целата комплексност често се наоѓа во оваа фаза, бидејќи не секој има можност да ги пренесе производите на такви услови. Можете да ги оставите во кујната, но потоа мора итно да размислите колку брзо замрзнување на стариот фрижидер, така замрзнат зеленчук, овошје и полупроизводи немаше време за замрзнување. Главната работа е, не ја оставајте храната во близина на шпоретот и другите апарати што испуштаат топлина. На стандардни температури (18-22 степени), производите може да лежат 1-2 часа, за време на кои ќе се одмрзнува.

Ако се покаже дека не постои начин да се отстранат производите, но тие треба да бидат заштитени од топење, да ги завиткаат парчињата месо со целофан, додадете ја содржината на замрзнувачот: месото се одмрзнува многу бавно, па следните неколку часа нема да мора да се грижите.

 • Отворете ја целосно вратата на фотоапаратот, доколку е потребно, за да спречите автоматско затворање. Ако има внатрешни фиоки или врати, тие мора да се извлечат / отстранат. Со дебел слој на "капути", тоа ќе излезе само откако ќе се одмрзнат горниот слој на мразот.
 • Ставете густа крпа под замрзнувачот и ставете послужавник во кој ќе се собира вода за топење. Во повеќето постари модели, тоа доаѓа во комплет со фрижидер, новиот најчесто лишен од него. На секои половина час фиоката ќе треба да се замени, а ткаенината ќе се исцеди.
 • Како топење на слоевите на мраз, тие може да се исчистат со дрвено сечило, но во исто време потребно е да се извршуваат само трчање и лизгачки движења, а не тепање. Остри метални предмети не треба да се користат, бидејќи може да ги оштетите ѕидовите.
 • Откако фотоапаратот е целосно исчистен од мраз, направете стандардно влажно чистење: навлажнете го крпата во топла вода и добро се промешајте (не капете од него), избришете ги ѕидовите, вклучувајќи го и грбот. Контејнерите и вратите може да се измијат, но пред да бидат вратени во фотоапаратот, тие мора да бидат целосно сушени. Ако има очигледна контаминација во самиот фрижидер, може да се отстрани со сода за печење.
 • Можете да го вклучите фрижидерот само откако ќе се исуши внатре, и ќе го наполните апаратот со производите.

Вкупното времетраење на одмрзнувањето на ладилникот од стариот примерок е околу 6 часа, што може да се намали, знаејќи некои трикови. Меѓутоа, ако оваа постапка е редовна, ќе престане да зема толку време.

Како да одмрзнете нови модели на фрижидери?

Во модерен фрижидер, дури и најпрофитабилен и едноставен модел, постои заштита од смрзнатини, што се означува со означување без замрзнување. Теоретски, треба да заштеди на потребата да се подложи апаратот на одмрзнување, но во пракса, сепак треба да се направи барем еднаш годишно за да се одржи почетната продуктивност.

И ако за самиот фрижидер можеби не е неопходно, тогаш е потребен замрзнувач за одмрзнување. Особено затоа што никој не го откажа влажното чистење.

 • Покрај тоа, ако вашиот модел не ја обезбедува оваа заштита од имобилизација, постапката ќе треба да се изврши најмалку еднаш годишно, во спротивно техниката ќе ризикува да се раскине во првите години од животот.

Професионалците препорачуваат одмрзнување на фрижидерот на новиот примерок со системот "без мраз" според упатствата приложени кон секој модел, бидејќи не се исклучуваат поединечни нијанси. Општата шема на работа е практично идентична со онаа дадена за моделите на стариот примерок:

 1. Приклучокот се отстранува од ѕидниот штекер за да го исклучите апаратот од електричната мрежа.
 2. Вратата се отвора за да започне проток на топол воздух.
 3. Производите се отстрануваат и пренесуваат или во фрижидер или во ладна просторија.

Следните чекори зависат од состојбата на одделот за замрзнување. Ако не постои мраз на него (ако уредот работи правилно), само чекајте еден и пол часа, потоа измијте ги ѕидовите, исушете ги и пополнете го фотоапаратот со производите назад. Превентивното одмрзнување на нови фрижидери не трае долго, го забрзува - нема смисла.

Во случај на оштетување на термостатот или други делови, поради што уредот со системот "без мраз" може да се формира озлогласен слој за мраз, ќе мора да почека истите 5-6 часа, како и со стариот фрижидер, да ги отстраните парчињата мраз со рамен сечило, да ги смените палетите и собереш платно што собира влага.

Како брзо да се замрзне фрижидер и замрзнувач?

Некои корисници претпочитаат да го исчистат палтото од камерата со механички средства. Откако апаратот е исклучен од електричната мрежа, тие почнуваат да ја тресат кожата со нож или друг остри и тешки предмети. Се разбира, визуелното чистење се постигнува многу брзо, понекогаш е потребно половина час за опремата да стане нова. Сепак, таквата постапка, всушност, доведува до негово распаѓање, бидејќи штрајковите, особено честите и силните, ги оштетуваат цевките што лежат во ѕидовите на комората. Како итен случај, кога треба да отворите внатрешна врата или да отворите кутија барем еднаш, може да се прибегне кон таков метод, но многу е непожелно да се злоупотребуваат таквите постапки, а особено не го одмрзнувајте целосно фрижидерот.

Постојат алтернативни и побезбедни опции за тоа колку брзо замрзнуваат фрижидерот Атлант, Бирјус итн. - новите модели обично не влијаат на нив:

 • Садот со топла вода сместена во просторот за замрзнување на фрижидерот го забрзува процесот на одмрзнување. Сепак, тука е потребно да се земе во предвид дека топлината - во рамките на 40-45 степени, не е повисока. И особено нема вода што врие: во допир со дното или ѕидовите на фрижидерот, тоа ќе придонесе за кршење на уредот. Резервоарот за вода е пожелно да се земе емајл, а самата вода - да се менува на секои половина час како што се лади. За да го забрзате процесот, можете да го поставите садот на секоја полица.
 • Алтернатива е топла плоча исполнета со топла вода. Работи локално, па затоа не се препорачува целосно да го користите за одмрзнување на камерата, туку за отстранување на ледениот лист на посебна страница. Овој метод може да помогне ако сакате да ја отворите шупливата врата што е можно поскоро.
 • Друга опција која е достапна за многумина е едноставен фен за коса. Пожелно е да има добра моќ, инаку резултатот ќе мора да почека колку што е нормалното одмрзнување на фрижидерот без помош на други. Прилив на топол воздух е насочен кон силно замрзнати области, поттикнувајќи ги да се топат. Недостаток на методот е потребата лично да биде во замрзнувачот / фрижидерот. Остави го вклучениот фен за коса внатре да не може: Прво, постојаната насока на млазот со топол воздух ќе доведе до прегревање на површината; и второ, течноста акумулирана во внатрешноста на камерата може да се заглави во фен за коса и да предизвика краток спој.
 • Не фен за коса? Можете да го користите ... правосмукалка. Погодноста на таков метод е дека одмрзнувањето на одредени области може да биде врз функцијата на воздухот надвор од цевката. Единствениот проблем е тоа што таквата функција е поддржана само со нови модели на правосмукалка.
 • Некои господа го забрзуваат одмрзнувањето на фрижидерот или замрзнувачот со помош на вентилатор. Таков метод е сосема безбеден, бидејќи постои дестилација на воздухот на собна температура, па дури и со постојана насока на проток на прегревање на ѕидот нема да се случи. Сепак, брзината на одмрзнување нема да се зголеми како кај фен за коса.

Како заклучок, уште еднаш треба да се потсетиме дека одмрзнувањето на фрижидерот и замрзнувачот е можно само откако ќе го исклучите апаратот од штекерот, бидејќи во спротивно ќе страда не само брзината на овој процес, туку и внатрешните делови на самата единица. И не заборавајте дека дури и новите модели со функција "без мраз" бараат годишно профилактичко одмрзнување за да го зголемат својот животен век.