Имагинацијата е вештина која ви овозможува да комбинирате, па дури и да промените некои сеќавања или идеи на една личност за околниот свет. Фантазијата помага да се создаде нешто по оваа основа, дотогаш тоа беше нереално. Со цел да се стимулира креативниот развој, препорачуваме да посветиме поголемо внимание на овие функции. Но, како да се развива фантазијата и имагинацијата, така што неверојатните својства се манифестираат целосно?

Која е имагинацијата?

Побогатото човечко искуство, толку полесно е да се поврзете со креативниот процес на фантазија. Затоа, пожелно е да се вклучи во развојот на способности уште од рана возраст.

Имагинацијата може да се диференцира во три вида:

 • Репродукција со која модулацијата на ситуации или предмети е одредена со одреден алгоритам. На пример, кога читате една интересна книга, личноста врз основа на описот на авторот несвесно ја надополнува сликата на херојот со некои посебни карактеристики;
 • Креативност - овозможува да се создаде нешто ново, без да се потпира на претходно поставениот алгоритам. Тоа е овој ориз што треба да се развие во детето за да се отстранат факторите кои се мешаат со фантазијата во зрелоста;
 • Неизградена имагинација, својствена за скоро сите деца. Оваа способност е ненаметливо фантазирање на било која тема, осмислување начини за решавање на ситуации кои не можат да се практикуваат. Затоа, треба да се поттикне имагинацијата на детето, постепено да му се поучува за имагинацијата.

Имагинацијата или фантазијата на децата за многу возрасни може да изгледа глупаво. Честопати таквите мисли и дела се сметаат за нелогични, несоодветни, штетни за детето. Вреди да се има на ум дека, без оглед колку е прекрасен пронајдокот на дете, таа е заинтересирана за процесот. Нејзиниот мозок со нетрпение го асимилира новото знаење и, врз основа на нив, измислува потполно непознат возрасен свет.

Креативен почеток: развивање на имагинацијата и размислување на детето

Често може да се запознаете со внатрешниот свет на детето, слушајќи ги неговите фантазии. Ако детето постојано раскажува приказни кои вклучуваат измислени ликови, можно е дека во реалниот живот му недостига пријателска комуникација.

Развој на имагинацијата на детето, родителите даваат бебе карактеристики кои, според мислењето на многу светови на науката, имаат многу поголемо влијание врз способноста да создаваат оригинални идеи отколку да се акумулираат во текот на годините живот енциклопедиски знаење. Главната работа е да се направи процесот интересен.

За таа цел, потребно е внимателно да учествувате во игрите на детето, покажувајќи на свој пример, како треба да функционира фантазијата:

 • За да се развие креативна имагинација, неопходно е да се всади интерес на детето за работа со бои, глина, импровизирани материјали. Задачата на возрасната е да ја насочи фантазијата на детето во вистинската насока. На пример, сугерирајте да прикажете животно што не постои во природата, а потоа да ја повтори својата измислица користејќи пластилин. Дури и за време на нормална прошетка можете да фантазирате за слични облаци што летаат низ небото или собираат конуси, барајќи од бебето што може да се направи од такви природни материјали;
 • Добри вежби за развој на имагинација - театарски претстави. Како по правило, возрасните ја прават истата грешка размислувајќи за семејната изведба пред роденденот на бебето или пред Нова Година. Тие однапред подготвуваат сценарија и го подготвуваат потребното, давајќи им на најмладите членови на семејството улогата на изведувачот. Најдобро е детето да биде вклучено во процесот од самиот почеток, правејќи дирекциски сугестии за перформансите, ликовите на хероите, помагајќи да се направат костуми;
 • Патем, психолозите истакнуваат дека во овој случај, не само што може да се развие креативност, туку и да се поразат разни мали фобии. На пример, детето се плаши да заспие во мракот, затоа што може да дојде ужасно чудовиште сон. Можете да посветите цела изведба на борбата на храбрите херои со чудовиште што се крие под креветот. Се разбира, во завршна фаза, херојот сигурно мора да стане победник;
 • Друг начин да се развие фантазија - да се играат " прашања и одговори ". Суштината на проблемот е многу едноставна. Возрасниот неочекувано го поставува детето чудно прашање, а детето објаснува како ќе стори во оваа ситуација. Не мора да ја играте играта на маса, можете да ја користите за прошетка или пешачење од градината дома. Прашањата можат да бидат прилично чудни: на пример, што ќе направи детето ако може да лета како птица?

Со постојано свирење со детето во такви игри можете да го обезбедите креативниот пристап. Но, ако некое лице нема таква поддршка во детството, како да развие имагинација во зрелоста?

Како да се обезбеди развој на левата хемисфера?

Познато е дека логиката и аналитика се прерогативи на вистинскиот централен мозок. Но, за интуицијата, имагинацијата, способноста за изведување музика, пишуваат песни, левата хемисфера одговара на сонот. Ако е доминантно, едно лице не чувствува никаква тешкотија со имагинацијата.

Постојат неколку најлесните начини за одредување на доминантната хемисфера:

 • Неопходно е да се премине рацете на градите. Подлактицата на која раката е погоре, тогаш хемисферата е доминантна;
 • Истиот принцип може да се следи на следниов начин - треба да ги заглавите прстите и да обрнете внимание, левиот или десниот палец се наоѓа на врвот;
 • Може да ја одредите доминантната хемисфера од страна на водечкото око. Неопходно е да дознаете, со какво око е полесно да се стремите.

Ако ви треба да развиете визуелизација и имагинација, се препорачува секојдневно да вршите листа на едноставни вежби:

 • Треба да седите директно, со затворени очи. Потоа, задржувајќи го смиреното дури и дишење, замислете го мозокот поделен на 2 хемисфери. Треба да се обиде да воспостави посебна врска, пробивајќи се во левата хемисфера со левото око и, соодветно, десно во десната. По ова, внимателно разгледајте ги двете очи меѓу хемисферите од корпусот калозум;
 • Полека дише и го задржува здивот за кратко време, издувниот воздух, истовремено насочувајќи го протокот на свест на левата хемисфера. Вежбата се повторува за десната хемисфера. Можете да користите броеви и букви. За да го направите ова, во десната хемисфера на мозокот проектираше сет на букви, повторувајќи ги додека комбинацијата не започне да предизвикува пријатен сензација. Во левата хемисфера е проектиран збир на броеви;
 • За да се развијат функциите на левата хемисфера, можно е физички да се работи на десната страна на телото - обука за жонглирање, цртање, максималниот број скокови на десната нога. Може да се обидете да ја промените водечката рака, тоа ќе го направи мозокот да работи поактивно;
 • Природно, неопходно е да се посвети повеќе време на уметничкиот развој, посета на музеи, галерии, гледање филмови и изведби. Меѓутоа, не треба да се задоволува улогата на набљудувач. Потребно е да се развие аналитичко размислување, анализирање на парцели на слики и акции на хероите, обидувајќи се да разбере како тие ќе се водат во ситуацијата;
 • Потребно е да се работи со таква карактеристика како внимание, внимателно меморирање на мирисите, звук на музичкиот инструмент во транзицијата, комбинирање на бои на банерот, развивање на визуелизација, потсетување на најмалите детали за нијанси на палетата;
 • Важно е да се развие просторна имагинација, презентирање на измислени херои во 3D, внимателно гледајќи ги од сите страни. Ова ќе помогне во наједноставната детска игра - моделирање на пластилин.

Ако некое лице сфати дека треба да развие имагинација, тогаш таа не е лишена од неа. Само треба да им помогнам на скриените способности за спроведување, активирање на мозокот. Во овој случај, извонредните карактеристики на размислување наскоро ќе бидат познати.