Способноста да ги изразиме вашите размислувања правилно ни помага да постигнеме меѓусебно разбирање во секоја ситуација - во разговор со сопруг, дечко, во воспитувањето на децата, во работата со клиенти и вработени. За лесна комуникација со пријателите или готвачите во духот на " како беше вашиот ден " доста едноставни фрази и човечко учество.

Но, ако сакате другите да ве сфатат сериозно и да ја слушате гледиштето, само треба да бидете во можност јасно и компетентно да ги достават вашите мисли. Како да се научи ова?

Како другите ги доживуваат своите зборови

Зар не сте доживеале чувство на срам и изненадување кога вашите зборови не му се јасни на вашиот соговорник? Чудно е што не можете да пренесувате едноставни мисли.

Зборуваме на еден јазик, без проблем можеме да споделиме бесмислени фрази, но штом случајот се однесува на важни комуникации, меѓу звучниците како да излегуваат ѕидовите - што е причината?

Обично луѓето го перципираат јазикот не само како збир на зборови, туку и со комплексен психолошки контекст - ова го вклучува, на пример, односот кон вас лично, подготвеноста да се слушне спротивното гледиште, општата тонот на разговорот (мирен или вознемирен) и нивото на образование на соговорниците и оние, што значи секој од нив внесува во зборови што звучат.

Не излегува ли тешко? Сепак, сите ние често комуницираме без многу напор да бидеме разбрани.

Постои стара армија шега дека сè што може да се разбере е погрешно - тоа ќе се разбере на погрешен начин. Ако навистина имате важен резултат од разговорот, поврзете ја целата вештина за слушателот да ве разбере на последната буква. И ние ќе ви покажеме каде најчесто постојат проблеми, зошто тоа се случува и како да се справиме со тоа.

Зошто понекогаш не го разбираме:

 • Премногу зборови - соговорникот ја губи мислата за бескрајни вдлабнувања, детали, факти кои не се релевантни за случајот, одеднаш споменаа слични приказни;
 • Рековте многу малку . Справувањето со зборовите исто така е проблем, бидејќи другите треба да размислуваат за самите исчезнати факти (и веруваат дека ќе го направат тоа, но тоа е малку веројатно да биде во ваша корист);
 • Малку вокабулар. За децата ова може да се прости, но возрасните треба да избираат попрецизни изрази, да користат различни зборови, за да не мора да се објаснат со тажен, мизерен " е ..." или намигнување, велат тие, сами го разбирате она што сакам да го кажам - видете. ставка погоре, ќе разберете, но не како што треба;
 • Кул логика е само зло на Бог во разговор меѓу жена и нејзиниот сопруг. Сакаме да го изразиме сè одеднаш, без да изгубиме какви било важни (како што ни се чини) детали, да ги поминуваме сите нијанси на расположението и да имаме емпатија од секоја минута на нашиот јазик. Кој е резултатот? Надоместоци во отсуство на логика, нејасност, конфузија и бесмисленост. Штетно е да се каже, но логичките врски и целта на секоја фраза мора да бидат проследени многу јасно - ова мора да се научи;
 • Снимајте со сарказам . Ова е кога ви се шегувате спротивно на вашиот ум, надевајќи се дека самиот соговорник ќе ја фати глупоста и ќе разбере како е неопходно - тоа е, напротив. Недостатоци е тоа што вашата духовитост не може да се цени, па оттука парцелата ќе биде бескорисна и неразбирлива.

Кога ќе се повлечеш со елоквентност, лесно ќе најдеш уште повеќе празнини и ќе ги најдеш другите замки на уметноста на разговор. Главната работа е да вежбате, внимателно да слушате за себе и за другите, да се концентрирате на централниот ум. И сега започнете со неколку практични техники кои ќе ја подобрат вашата комуникација со никого.

Како брзо да научите како да ги изразат своите мисли

Од општите препораки, да преминеме кон конкретни - секоја одборот подолу ќе ви помогне да ја подобрите вашата способност да се изразат:

 • Прочитајте го. Популарните книги за бизнис и психологија ќе се вклопат уште подобро од старите книжевни класици. Од првите ќе земете поуспешни лингвистички пресврти, разбрани од современиот човек, отколку од делата на Достоевски и Тургенев. Иако тие, се разбира, се подобри од женските романтични романи;
 • Печатете од книгите и списанијата понудите кои, според вашето мислење, имаат смисла. Можете да ги користите десетици други луѓе фрази како шаблони за вашите зборови, само, да се внимава на нивната соодветност;
 • Имајте блог или блог на интернет. Во писмена форма, полесно се навикнувате на правилно формулирање на вашите мисли, брзо ќе се навикнете да го одбивате вишокот и да се концентрирате на суштината кога повторно го читате и исправувате запишаното;
 • Избегнувајте реченици и комплицирани изрази - често нивната содржина е толку избришана со текот на времето што можете да изненадите да откриете дека сте разбрале со токму спротивното;
 • Започнете да пишувате белешка " Мојот ден во 6 зборови " - за денес, оваа вежба едноставно не постои. Таа ќе формира навика за кратко време да изразува за неколку недели;
 • Кога вежбате јазик, погледнете се во огледалото, за да можете внимателно да ги филтрирате непотребните фрази - ефектот на набљудувачот создава чуда;
 • Најбрзиот начин е да се најде пријател на концизен и храбар јазик и да го следи неговиот начин на изразување. Ништо да не се срамете - сите ние учиме еден од друг!

Како да ги изразат своите мисли во писмото

Е-мејл или традиционално писмо во ковертот сугерира дека сте добро подготвени неговата содржина.

Како по правило, со испраќање на пораки, знаеме дека менувањето на неговиот текст веќе не е можно, па затоа е многу важно успешно да пишувате од прв пат. (Не би било потребно, во следните писма, да објасните што конкретно мислевте, збунувачки и збунувачки за примачот.)

За да напишете јасно и убаво писмо, користете го приемот на издавачот. Замислете дека сте уредник, мора да објавите нова статија, книга итн. Квалитетот на текстот ќе зависи од сите - читатели, критичари, репутација и заработувачка.

Се разбира, ако само ја поздравувате вашата тетка со Новата Година, ќе биде тешко да се надоместите. Но, на работни прашања, можете да го расипете случајот со целосната програма, ако не работите на јасна изјава.

Прво на сите, се утврди целта на пораката. Тоа ќе зависи од структурата на писмото. Вие едноставно можете да ги пренесете фактите и да ги доставите како информации за размислување - а потоа внимавајте на точноста и веродостојноста на фактите, не додавајте ги вашите коментари и предлози.

Ако ви треба објаснување, изградете го текстот во класичната формула: што треба да се направи? - зошто? - што треба да биде резултат? Сè! Нема емотивни детали, жалби и закани. И, патем, во писмата, тонот на Камски не е помалку штетен од живата комуникација, не користете груби изрази, инаку резултатот ќе ве вознемирува непријатно, како што сигурно не би рекле.

Со преведувањето на мислите во текстот, внимателно прочитајте го неколкупати гласно (за себе), ставете се на местото на примачот. Се разбира дека се случило? Дали логично ја следи секоја реченица од претходната? Проверете ја писменоста - и смело испратете, направивте сè што е потребно.

Како да комуницирате по телефон или Skype

Во далечински режим, исто така е важно да бидете во можност да ги изразат своите мисли правилно. Подгответе се за разговор: размислете внимателно за сè што сакате да го пренесете на пријател, запишете ги главните мисли на поени - тие не смеат да бидат повеќе од три, па дури и подобро една одредена порака.

Пред да зборувате, вежбајте ги вашите зборови и проверете дали е изгубено важното парче информација. Дури и во секојдневните работи, понекогаш се случува да биде смешно: вие се согласивте да ги запознаете вашите пријатели " во подземната железница ", ќе чека на платформата, а вие - на површина, во близина на скалите.

На телефонот води бизнис разговор со тетратка - апстрактите треба да бидат на вашите прсти, така што нема да залутате, не подлегнувајте кога повикувачот ќе замине. Зборувајте една важна мисла во исто време, а потоа внимавајте на реакцијата (прашањето " Разбирливо? ". Некои луѓе сметаат дека се нелојални, подобро е да се праша дали овој предлог е погоден или лесен и да го слушате одговорот).

И конечно: немој да бидеш премногу критичен кон себе. Научниците нашле оправдување за нашата неспособност секогаш и во било која ситуација да биде елоквентна и логична - луѓето мислат многу побрзо отколку што велат, десетици пати побрзо! Ние само треба да се земе од протокот на мисли суштината и да ги собере едноставни зборови за ова - ова е предизвик и интересен, и е одлично за секој од нас!