Пребарувањето на работа бара од барателот многу енергија и енергија: треба да го разгледате пакетот реклами, да ги истакнете интересни понуди, да ги анализирате барањата на пазарот на трудот, конечно, заедно со мислите за редовно интервју.

Потребата да се промени работата, а можеби и сферата на активност, е неизбежен стрес.

Кандидатот за работно место се брза да ги постави сите прашања до работодавецот, заборавајќи дека самиот работодавец сака да знае што е можно повеќе за можен нов вработен.

Традиционално, едно интервју треба да биде дијалог меѓу двете страни. Со цел разговорот да не се претвори во еднострано испитување за основање на лице, постои практика за доставување на биографија во писмена форма.

Што да напишете во биографијата за себе? Како правилно да го опишете работното искуство? Како да завршам биографија за да биде поканета на интервју? Ефикасното продолжување ќе отвори нови можности за вас, додека неуспешниот ќе ја остави зад себе посакуваната фирма.

Како работодавачот ја користи биографијата

Постојат два начина за испитување на резиме - во отсуство и на средба со кандидат.

По правило, објавувањето на работата завршува со барањето за испраќање на вашата биографија во електронска форма и чекајте претставникот на компанијата да ве контактира.

Друг став е резиме што подносителот го донесува со него за интервју. Треба да бидете подготвени да имате соговорник што сакате да го напуштите таков пример. Меѓутоа, ако не сте примиле пост, имате право да побарате да вратите документ кој ги содржи вашите лични податоци.

Преглед на поканата е направен со цел да го интересира работодавецот, да го разбуди интересот и желбата да се сретне со вас лично. Но, продолжи со интервјуто укажува на конкретните предмети на кои ќе се одвива разговорот. Разликата помеѓу овие два документи е доста очигледна.

Како да напишете резиме за испраќање по пошта

Претходното резиме има свои особености и е компетентно да го направи тоа - половина од успехот на патот до работното место. Земете го примерот на продолжение подолу како основа, пополнувајќи го со информации што ќе ве разликуваат меѓу другите кандидати.

Започнете со лични податоци:

 1. Име и презиме (со или без патроними);
 2. Вашата локација во моментов;
 3. Контакти со кои сакате работодавачот да ве контактира;
 4. Не ја наведете вашата домашна адреса, престој и место на раѓање;
 5. Можете да додадете своја сопствена слика (се разбира, среќна, свежа и направена во стилот на фотографии на документи).

За да напишете биографија за да работите на вашата специјалност, во делот за образование, можете да ја наведете темата на вашата теза, ако не сте само дипломирале од студијата.

Од друга страна, ако имате научни достигнувања или, на пример, докторат во областа поврзана со работно место, задолжително опишете детално, без разлика колку долго сте завршиле со универзитетот.

Секоја биографија бара секција за работно искуство од 3 до 5 поени. Ако сте променеле неколку места на работа, размислете кои од нив ќе бидат интересни за работодавецот, а што е подобро да се остават приказни.

Пријавете го точното име на организацијата во која претходно сте работеле, накратко опишете ги вашите директни одговорности. Запомнете дека, теоретски, вашиот соговорник можеби ќе посака да контактира со вашиот минат шеф и да побара помош од вас, но не е однапред направен контакт со вашата минато работа.

Во делот за лични атрибути, опишете што мислите дека ќе ви помогне да се справите совршено на ново место. Во преписката продолжува оваа ставка е од посебно значење, бидејќи ја покажува вашата способност трезвено да се суди, но не оди подалеку од границите на пристојност - самопослушувањето и самопочитта не се едно и исто.

Не пишувајте за вашите слабости - оставете го интервјуерот можност лично да го поставите ова класично прашање, бидејќи искусни менаџери на персоналот имаат поголема веројатност да ја следат реакцијата на соговорникот на прашањето за тоа што самиот одговор го слуша.

Пополнете го писмото со вистинско сведоштво дека навистина сте заинтересирани за ова работно место - тоа е и добар тон и сведоштво за вашата желба да го земете.

Како да се направи ефикасна биографија за интервју

Ќе треба да го напишете овој документ одделно, врз основа на веќе испратените и разгледани во образецот за кореспонденција.

Замислете си на местото на работодавачот: Што би рекле за себе? Каква чудност и несовпаѓање се во око? Какво прашање произлегува од читањето на секоја ставка?

Фокусирајте се на описот на одговорностите што сте ги направиле успешно во минатото. Примерот подолу покажува како да ги организирате овие информации директно во ставките со имињата на фирмите.

Клучот за успешен разговор може да биде:

 1. Споменување на проектот што сте го завршиле;
 2. Индикација за вашето постигнување на ранг на вработен во месецот итн .;
 3. Информација за бројот на склучени договори, договори, договори и апликации;
 4. Сè што ќе ви помогне да ве замислите во жива слика на успешен работник.

Потсетете се на курсеви за обука, обуки што сте ги направиле со добра намера. Од вештините, обрнете посебно внимание на посебните термини, имињата на компјутерските програми. Оваа информација е тешко да се слушне, па искористете ја можноста да пишувате за тоа.

Правилата за пишување резиме се едноставни: користете го само фонтот TimesNewRoman, 12 точки, нумерирана листа, никогаш не користете подвлечен, задебелен или закосен, три точки, прашалници и извици, прочитајте го текстот неколку пати на глас - дали е за вас? - потоа испратете го смело.

Како да напишете резиме: пример за изготвување

Резиме на позицијата менаџер на продажба

Александра Александра Александровна

1985 г.

Градот

е-пошта

мобилен (000) 000 00 00

Образование : диплома по економија, специјалност - управување со претпријатието

Искуство:

 1. 2010 - 2014 издавачката куќа "Успех", менаџер за продажба на големо. Одговорности: пребарување и ангажирање на клиенти на големо, водење на регистар на клиенти, обработка на апликации за стоки, прифаќање на жалби.
 2. Јануари 2010 - Декември 2010 Полиграфско претпријатие "Промин", секретар. Одговорности: чување внатрешна документација на претпријатието, примање на дописната кореспонденција, организирање на состаноци.
 3. 2007 - 2008 ООД "Парус", продавач-консултант на метални пластични прозорци. Одговорности: Наоѓање и привлекување на клиенти преку директна продажба, консултации со клиенти по телефон, склучување договори за прозорци, одржување на база на клиенти.

Брачен статус : оженет, нема деца.

Лични квалитети и вештини:

Одговорност, комуникациски вештини, способност за преговарање, стапка на реакција, способност да се преведе конфликтот на конструктивен начин, да се идентификуваат потребите на клиентот, одлична способност за учење, способност да се запамети голема количина на информации;

работа со канцелариска опрема;

познавање на англиски јазик на просечно ниво;

компјутерско знаење, работи со MicrosoftOffice, OpenOffice, 1C, пошта клиенти, интернет апликации, интернет конференциски вештини;

трудољубивост, трудољубивост, желба за работа за вашата фирма.