Очите се единственото човечко тело кое ви овозможува да го истражувате светот во сите нејзини бои. Тоа е да се види, не за вкус, мирис или допир. Веројатно, затоа тие заслужуваат максимална грижа.

И да се манифестира тоа мора да биде во сите односи и практично и естетско. За жал, често лицето на неисправна личност е Сербсено со не сосема соодветни очила, избрани во брзање или според достапниот буџет. Всушност, ова во никој случај не значи дека вреди време и пари, а проблемот за правилно и прецизно собирање поени за визија треба да се разгледа детално и со сета одговорност.

Општи информации

Да почнеме со фактот дека изборот на самите леќи се уште е најдобро да го довериме докторот кој има искуство во слични случаи, а самиот купување да се спроведе во специјализирани салони со квалификуван персонал.

Само офталмологот ќе ги земе предвид специфичните нијанси, како што се:

 • Процент на оптичка сила;
 • Растојание на центарот, бидејќи се наоѓа погрешната оптичка оска - директен пат кон страбизмот;
 • Дебелината на леќата, која зависи од индексот на рефракција. Колку е помала дебелината - изгледаат полесни и поелегални чаши, а заобленоста на сликата ќе биде минимална;
 • Потребата за дополнителни слоеви по тип на поларизирачки или фотохромни;
 • Потребата не е во една, туку во неколку производи. Тоа е искусен офталмолог кој ќе ви каже како да ја одберете вистинската канцеларија и секојдневните очила за видување, кои се различни по изглед. На пример, задебелени и живописни модели ќе бидат релевантни на забавите и дискотеките, а повеќе воздржани и стилски ќе бидат дизајнирани за патувања на работа;
 • Дали производот седи десно на лицето, не остава вдлабнатини на кожата на храмовите, дали удобноста на должината на плакарите е прилично удобна и дали има потреба од силиконски носеви кои се движат;
 • Специјалистот предупредува однапред дека се навикнува на нови работи ќе потрае неколку недели. И само тогаш сите дефекти или непријатности се елиминираат.

Малку за поставките

Погоре, веќе го привлековме вашето внимание кон фактот дека тоа е докторот кој треба да ја провери визијата и да ги земе соодветните очила. Но, вашето учество е исто така неопходно, особено во поглед на селекција на материјал, од кој се прави или ќе биде направена рамката. Тука има неколку опции, и сите тие имаат поинакво влијание врз целокупниот имиџ и квалитетот на понатамошните чорапи.

Значи:

 • Металната рамка на стаклото е обично лесна, издржлива и елегантна. Неговата политика на цени е доста висока, што е целосно компензирано со практичност и издржливост. Од минусите: металот има способност за загревање / ладење, 'рѓа и невозможно е да се покрие со интересен модел;
 • Пластиката го привлекува фактот дека тој може да обезбеди било која, дури и најегзотична форма, е евтина, не се загрева во топлина и не се лади на студ, може да биде Сербсена со какви било цртежи и прскања. Недостаток е кревкоста и кревкоста;
 • Лажните очила изгледаат како да нема масивни корективни направи пред нив. Леќите што се држат до тенки метални ленти за глава изгледаат елегантни, бестежински, стилски и незабележливи;
 • Па, за љубителите на егзотика: во особено цврст салон на оптика, можете да нарачате коска, животни и други нестандардни материјали.

Не заборавајте за обликот на твоето лице!

Во потрага по изведба на оптичка моќ, не го игнорирајте прашањето како правилно да изберете форма на очила за видување, да изгледате модерно и убаво. Ако сакате да го привлечете вниманието на другите кон вашиот имиџ, одберете рамка која значително контрастира со контурите на твоето лице.

Инаку, можете да ги следите следните совети од стилисти:

 • Сопствениците на овално лице можат да си дозволат секој модел;
 • Krugollytsim подобро да носат производи со изострени надворешни агли, или егзекутирани во форма на уредни правоаголник;
 • За луѓето со издолжено лице, вреди да се провери како органски ќе седат на поставувања, обезбедени со експресивни леќи, масивни загради и честа правоаголна форма. Сепак тие можат да се обидат повторно да се модерни поставувања - "пеперутки" и очила со забележлива декорација на страните;
 • Мали овални поставувања се одлично решение за израмнување на контурите на квадратен тип на лице;
 • За дијамантските облици, рамката "баба" за леќите е посоодветна.

Не треба да се игнорираат личните податоци на секој човек. Она што е напишано погоре, воопшто не е неприкосновено правило.

Најтешката ситуација е кога лицето има различен вид, затоа што прашањето како да се подигнат корективни очила се чини дека е нерастворливо. Во реалноста, речиси како што е, бидејќи офталмолозите самите препорачуваат споредување на индикаторите со хируршка интервенција, лекови или специјална корективна гимнастика.

Ова уште еднаш докажува дека е многу важно прво да се избере вистинското место за тестирање на визијата и да се довери задачата да се најдат очила не на младиот продавач од салонот на оптика, туку до искусен лекар.