Леано железо е убав еколошки материјал кој се користи повеќе од еден век. Храната се готви побрзо, производите се рамномерни на пареа, садот за готвење се загрева подолго време. Но, леано железо има голем и сериозен недостаток: тоа е многу тешко да се стави во ред по секоја употреба. Како да се исчисти тавче со леано железо од долгорочен гранџ или 'рѓа, без прибегнување кон специјализирани услуги?

Прочистување на железо: правила и методи

Пред да започнете со изборот на алатка која ќе може да обезбеди посебен изглед на тава, треба да се има предвид дека суровото железо, за разлика од алуминиум и керамика, брзо и трајно ги апсорбира сите мириси и супстанции. Единствено време е да го допрете со сунѓер со детергент, бидејќи нема да се ослободите од неговиот карактеристичен вкус и од "хемијата" која беше внесена во неа. Во времето на греење од ѕидовите на тави ќе бидат ослободени хемиски пареи, кои се мешаат со храна. Поради оваа причина, само безбедно компостирање се користи за чистење на калапот од леано железо дома, а самите садови се исплакнуваат многу добро потоа.

Ако ѓубриштето е формирано внатре, поради нецелосно елиминираните делови од храната, како и честата употреба на животински и растителни масти, се препорачува да се користи мешавина на морска сол од мелење и обична трска со оцет. Во негово отсуство, вино или јаболко ќе се вклопи.

  • Компонентите се мешаат така што се ослободува многу дебела маска - соодветно на тоа оцетот треба многу. Сол е пожелно да се земе 2-3 ст. L, но нејзината конечна количина зависи од димензиите на тава.
  • Ставете ја добиената мешавина во дебел слој на дното на садот, држете ја за 5-10 минути. После тоа, истурете ги контаминираните површини со цврста страна на пена гумената сунѓер, или дури и специјален метален сунѓер.
  • Исплакнете го садот со топла вода, завртете ја постапката на плакнење со студ.

Од дебел слој на ѓубриште чистете го тава малку потешко: за ова треба да се мешате во истиот сооднос со истиот износ на мелење и сода. Се шири цврсто дно, истурете вода, така што течната маса се ослободува. Исплани го, доведете до вриење. Ако вашата чинија брзо се лади, тогаш садот треба да се премести во топла (100 степен) печка. Ако не, можете да го оставите на горилникот, покривајќи го капакот. Почекајте еден час и исчистете го тврдиот сунѓер.

  • Алтернатива на стариот и густ слој на јаглерод - ставете го таванот наопаку на фолија обложена антена. Печете ја рерната на 250 степени, загрејте ги 2 часа. Потоа садот се лади, се мие во оцетски раствор и се чисти со сунѓер. Недостаток на овој метод е чад и црево кои се појавуваат во процесот. Подобро е да се направи тоа на улица, на отворен оган.
  • Исчистете го таванот од нула надвор од помош на едноставни алатки од одделот за хемиска индустрија за домаќинствата - на пример, Pemileux, Universal PD. Истурете го прав врз површината, тријте за неколку минути и исплакнете ги садовите.
  • За фрлање на железен сад за плакнење може да се раствори оцет: за оваа чиста вода и сите достапни во куќата оцет се мешаат во еднакви пропорции. Плочката мора да се натопи во добиената течност 5-6 часа, по што добро е да се четка со сунѓер. Недостаток на овој метод е дека застарената 'рѓа нема да се елиминира - ќе мора да користите шкрипа со висока абразивност или специјална салфетка за вежбање ако ја имате.

Во заклучок, треба да се потсети дека суровото железо е валкано побрзо од современите материјали - алуминиум, керамика. За да не се болни барате начин да го исчистите тавчето од леано железо од застарена ѓубрива, треба да се внимава да не се случи: пржете во рерната, наматено масло и добро исчистете по секоја употреба.