Дали го следите вашиот ракопис? Прекрасно е да се пишува - не е застарена вештина во нашата возраст на компјутерот, туку начин на кој се изразува почит кон нас и на оние кои ќе ги читаат вашите записи.

Како да научам да пишувам добар ракопис, да се прочита во нашиот денешен напис.

Зошто да пишувате добар ракопис?

Се чини дека секоја година се прават помалку снимки со пенкалото и се повеќе го впишуваме текстот на тастатурата на компјутерот, а личните белешки во тетратката нема да стигнат до изложба на најубавите ракописи во светот, така што многумина не прават напори да ги поправат недостатоците и Подобрете го вашиот ракопис.

Сепак, дури и читливо и естетско ракопис е потребно поради многу причини:

 • ги елиминира грешките и помага да се разбере текстот правилно;
 • Не предизвикува непријатност кај читателите;
 • дисциплинирајте ја мислата за време на пишувањето;
 • Корисно е за честитки и подароци;
 • секогаш го обезбедува истиот и убав личен потпис;
 • зборува во корист на вашиот карактер.

Последната точка е поврзана не само со потсвеста реакција на читателот на вашите записи - сосема е природно што нивоата линии доведуваат почит и сочувство до нивниот автор. Анализата на карактеристиките на ракописот се ракува со посебна наука за графологија.

Сите наши кадрици и zakarlyuchki, како и наклонот на букви, редови, па дури и на притисокот на пенкалото може да покаже за квалитетот на природата не помалку од изгледот. Знаејќи за овие модели, најверојатно треба да посветите малку повеќе внимание на начинот на кој пишуваме - затоа што е дел од нашиот индивидуален стил, на кој околината дефинитивно ќе обрне внимание.

Кој има најубав ракопис

Без двоумење, можете да одговорите на кого е одвратно и најмногу се жалат - ова е, се разбира, работниците од медицината, чии записи во картичките се изненадувачки не само кај пациентите туку и кај колегите лекари.

Но, постојат и такви специјалитети, каде што читливото рачно изработено ракопис е професионално барање. Тука спаѓаат наставници во училиштата, архиви и библиотекари, како и претставници на ретката специјалистка-калиграф.

Ако ги одвлекувате професиите, сигурно може да се тврди дека луѓето се мирни, избалансирани, оние кои не се брза да направат евиденција, кој има раце со четкички за раце (мала подвижност) и што е најважно кој намерно се труди да пишува читливо и рамномерно.

Така, вештината за пишување е предмет на волшебнички напори и зависи од тренингот. Можете да го научите ова на која било возраст, користејќи одредени техники.

Калиграфијата е уметност на убавото пишување

Во светот денес постојат 15 училишта или насоки, калиграфија, од кои секоја направи вистинско ремек дело врз основа на националната азбука (персиски персиски, кинеска калиграфија, итн.).

Кириличната калиграфија има долга традиција, а нејзините принципи сега се користат во наставата на децата во основно училиште.

Поедноставена кирилична калиграфија - тие ни се познати од детските споменици, кои учениците учат да пишуваат, а возрасните, ако сакате, можат значително да го подобрат квалитетот на нивниот ракопис.

Ние ги обучуваме рачните четки: основните вежби

Како да направите прекрасен ракопис ако веќе не сте ученик? Дали е можно да вежбам доцна, и твојата zakarlyuchki засекогаш останува проблем? Ова не мора да биде случај ако се стремите да ја поправите ситуацијата. И тоа е потребно да се почне со ракување. За да го направите ова, пред да вежбате, направете мала гимнастика: кружни движења, стискање на тупаници, истегнување на четката, виткање-преклопување на прстите.

Прв чекор со пенкало и хартија:

 • Нацртајте големи примери на форми на фигури - спирали, зигзажи, повторувајќи мали букви SH, A, M;
 • полека ги контролира движењата, обојува примероци долж контурата;
 • Се фокусира на чувствата во прстите и четката додека го возите пенкалото;
 • повторете ги парчињата додека не стигнете до автоматскиот ефект;
 • Откако ја совладавте фигурата, обидете се да го цртате побрзо;
 • Откако го совладавте брзото цртање на фигурата, продолжете да го цртате, но помали.

Потребно е да се вклучите во тишина и одмор, со добра светлина, на дебела хартија со добар пенкало. Земете 15-20 минути за дневни активности, или воз 30-40 минути секој втор ден.

Убавиот ракопис започнува со азбуката. За да напишете добар ракопис, користете ја калиграфската кирилица. Можете да го купите во продавницата за канцелариски материјал или направете го тоа сами, користејќи дефиниција од Интернет.

Првичната цел е да се научи како да се прикажат одделни букви (големи и мали) во совршено совпаѓање со примероците, а потоа да одат на врската, поврзана со мазни линии.

Како да направите добар ракопис

Тајната на успехот е во практиката на минатото, и оттаму, потребна е пишување повеќе од вообичаено. Препишувајќи го текстот за обука, не брзајте, но не " висат " на секоја буква.

Следете ги нијансите:

 • сите букви мора да бидат со иста големина;
 • напиши, рамномерно ставајќи букви и зборови, придржувајќи се кон наклонетоста;
 • користете го правилото за сквош само за прв пат, префрлете се на обична хартија на крајот од обуката;
 • рабовите на буквите не мора да се протегаат или лизгаат по линијата;
 • Направете исти простори помеѓу зборовите;
 • Обрни внимание на интерпункциски знаци - да ги направи идентични, јасни, читливи.

Калиграфија за левичарите

И покрај фактот дека според правилата на калиграфијата уредот за пишување се држи во десната рака, вродената левичарска пишување е обично поубава. Повторното образование донекаде ја менува ситуацијата, а честопати децата со лесно давање на училишни забелешки лево стануваат владетели на неопределен и невешт ракопис со десната рака.

Особеноста на употребата на левата рака е дека калиграфската склоност десно е физички тешко да се држи до левата рака. Затоа, природниот исход што го наоѓаат - е промена во наклонот на левата страна, што често е многу забележливо.

Оваа опција не се смета за класика, но со тоа може да постигнете поголема јасност, да го совладате расипаното правопис на долгите зборови и да се придржувате до права линија на линијата. Во исто време, неприфатливо е да се распрсне парче хартија, создавајќи вештачки наклон на низата

Друг корисен совет е да им помогне на левичарите да го контролираат притисокот што често го имаат. За да го направите ова, треба прво да го следите квалитетот на пенкалото.

Наместо топка која бара голем напор, подобро е да се користи капиларна или гел пенкало, таа дава мазност и јасност на линијата без напор. Верувај ми, таквите ситници во голема мера ќе го подобрат самиот ракопис и ќе додадат поголема доверба во твојата рака.

Во прво време, може да изгледа дека училницата не дава резултати. Можеби сте биле искористени за прикажување на букви на посебен начин од детството, или нема да добиете уредни пенливи букви. Не очајувајте, туку обрнете внимание на вашето расположение - многу зависи од вашата смиреност и цврстина, вклучувајќи ги и оние што ги добиваат буквите во вашата рака.