Како едно лице гледа и реагира на светот околу нас и се случуваат настаните? Луѓето го искажуваат својот став кон тоа преку емоции. Тие се една од функциите на невромускулната активност на телото.

Во овие изрази има две страни: објективни и субјективни. Првиот се манифестира во форма на надворешни дејства: смеа, плач, насмевки. Во исто време, лицето ја менува срцевата фреквенција, фреквенцијата на дишењето.

Субјективната страна на емоциите е буквално незабележлива од надвор. Ова се внатрешните искуства и мисли на луѓето за тоа што се случува. Можете да ги поправите со помош на полиграф.

Постојат 5 функции на емоции:

 • Проценето Анализа на способноста да се исполнат непосредните потреби за предвидување на понатамошни настани;
 • Мобилизирање Помага во критичните моменти да ги мобилизира скриените сили на телото;
 • Комуникативен. Помага во разбирањето помеѓу луѓето и ви овозможува да ги анализирате невербалните реакции;
 • Поддршка. Прицврстување во меморија, извлечено од искуството на условени рефлекси;
 • Стартува инстант реакции. Во случај на недоволно време за размислување во критични моменти, предизвикува стереотипно однесување.

Моќта на емоциите е толку катастрофална што луѓето "ја уништуваат " не само себе туку и другите. Негативните манифестации се одбиваат од лицето и од роднините. Ако не го промените, можете да останете сами. За да не се случи, треба да знаете како да ги контролирате вашите емоции и да се обидете да ја примените теоријата во пракса.

Класификација на емоции

Во зависност од манифестациите на емоциите, подели се на:

 • позитивен, интерес, доверба, смеа, итн.
 • негативни, бес, љубомора, страв, итн.

Во зависност од интензитетот:

 • Едноставна емоција. Тоа произлегува како резултат на итна потреба;
 • Расположението Нема дефинитивен фокус на објектот. Го одредува расположението на лице за одредено време;
 • Чувство Тука е фокусот на објектот. Постои мотивација на лице за одредени активности;
 • Ефект. Краткорочниот блиц, ги контролира активностите на лице кое губи контакт со реалноста. Постои изменето однесување својствено на дадената личност. Често, на крајот на бран, се забележува депресија и депресија;
 • Страст Постои концентрација на некој предмет или некоја активност. Кога во вишокот на чувства страста станува патолошка.

Во зависност од содржината:

 • Изненаден Тоа се случува во процесот на остра промена во ситуацијата. Се смета за негативен ако неповолните околности, во спротивно, се позитивни емоции;
 • Радост Се манифестира како резултат на апсолутно задоволување на менталните или физичките потреби;
 • Срамота Постои свест за несовпаѓањето на нивните сопствени акции, мисли и изглед со она што тој самиот или другите го очекуваат;
 • Тага Тоа е предизвикано од негативни околности;
 • Страдање Таа е резултат на неможноста да се задоволат потребите;
 • Гнев Резултатот од реакцијата на ненадејна пречка за задоволување на потребите;
 • Страв Е последица на реакцијата на појава или веројатна опасност;
 • Гадење Се случува кога се судри со предмети кои се во спротивност со естетските и моралните ставови на една личност;
 • Неуспех. Таа е предизвикана како резултат на категорични несогласувања на ставовите во меѓучовечките односи со противникот.

Како да научите како да ги контролирате вашите емоции

Често човек не е во состојба да се справи со себеси. Надворешните манифестации на емоции стануваат толку силни што има потреба од нивна контрола. Впрочем, сите насилни манифестации, без разлика дали тоа е радост или тага, можат да влијаат врз здравјето. Сепак, не секој знае како да го направи тоа во право.

Што треба да управувате со вашите чувства?

Задржување Ова е првата фаза од совладување на самоконтролата. Во моментот на желбата да се одговори на провокативното дејство од страна, неопходно е да се направат 3-4 серии (здив / издишување) на длабок здив. Во тој процес, ќе се смири. Во таква состојба е тешко да се зборува и да се направи нешто несоодветно. За да се фатиш себе си може да одиш од провокатор, брои до 10. Секој избира најсоодветниот метод.

Шок терапија за провокатор. Кога некој ќе предизвика скандал, треба да го шокираш со неочекувано прашање, дали предлогот не е во оваа тема. Овој метод помага да се потисне гневот кај противникот пред да предизвика негативна емоција.

Префрлување на свеста. Не секој може да влијае на својот противник. Многу е полесно да се "префрлат" нивните мисли на позитивното. Може да се замисли дека противникот ја пее песната, но зборовите не расклопуваат. Тогаш провокаторот нема да може да предизвика соодветна реакција.

Идентификација За оние кои имаат добра имагинација, можете да си замислите како друга личност. На пример, благороден витез или секуларна дама за кого емоционалната контрола никогаш не била проблем. Замислете како ќе дејствуваат во оваа ситуација.

Само-авантура Честите повторувања на фрази како што се "Јас сум мирен како камен" или "Јас се снаоѓам без проблеми", помагаат да го совладате методот на самоконтрола.

Ориентална техника. Медитација, вежби со пранајама и дишење ви помагаат да го совладате не само вашето тело туку и мислите.

Физичка активност. Понекогаш го спречува акумулираното негативно. За да го отстраните, треба да го вчитате вашето тело. Редовното џогирање, гимнастика или бокс помага да се фрли непотребно негативно.

Доста често негативни емоции донесуваат проблеми. Луѓето се караат, ги губат своите сакани, добра работа. Покрај тоа, тоа влијае на здравјето на самиот човек.

Ја совладале самите себе и нашите емоции, стануваме поадекватни. Мирни луѓе често имаат добра репутација. Таквите се почитуваат, тие се слушаат.