Документ кој содржи основни информации за некоја личност, нејзината биографија, составен од сопствената, се нарекува автобиографија. Тоа може да биде потребно во различни ситуации: на работа, за прием во институтот, за добивање бенефиции и грантови за развој на бизнисот, и во десетици други моменти.

Автобиографијата, правилно составена, секогаш игра во ваша корист. Ова е точноста на податоците и учтивост при поднесување на квалитетен документ и самодоверба во неговиот дизајн, како и можност да се поднесе во поволно светло.

Ајде да погледнеме како правилно да се организира овој тип на документ и кои задолжителни клаузули треба да ги содржи.

Како да направите едноставна автобиографија

Најлесен начин е да се земе примерок или да се пополни готови форма. Шаблони често се обезбедуваат на местото на поднесување.

Главните поенти се, како по правило, непроменети:

 • наслов, наслов - " Автобиографија (име и презиме во генерички случај) ";
 • датум на раѓање, каде што е роден целосно (град, област, регион, земја);
 • адреса на вистинскиот престој во времето на поднесување на документите;
 • кратко за високото образование или посебно образование, само со името на институцијата, годините на студирање и стекнатиот специјалитет, што мора да се наведе како што се појавува во дипломата;
 • вистинската специјалност е индицирана, ако не работат на специјалитет или преквалификуван;
 • последно или тековно место на работа, а исто така кратко за постот;
 • со два збора за составот на семејството: П. И. Б. родители кои покажуваат дали живеат со своите семејства или во развод, присуството на сопруг, деца со имиња, за секое дете - годината на раѓање;
 • датум е денот на поднесување на местото на барањето;
 • Вашиот личен потпис - презиме, иницијали и мозочен удар.

Краток и формален, текстот може да се извлече од трето лице, но најчесто се користи првото лице еднина - роден сум, учев, работам и така натаму.

Како да составите автобиографија за работа

Ако аплицирате за позиција во фирмата и од вас треба да поднесете форма слична на одделот за персонал, ќе треба да го прилагодите својот текст според целта. И целта на кадровскиот персонал е да добие што е можно повеќе информации за вработениот.

Затоа, бидете сигурни дека ќе се фокусирате на повеќе внимание на податоците во две насоки - искуството на работа во значајни и престижни места, како и лични вештини, кои ќе бидат 100% побарани на нова позиција во фирмата.

Како правилно да се состави листа на претходни работни места? Најпрво, одлучете дали ќе поднесете контакти на вашите поранешни шефови. Да, тоа ќе биде добра услуга ако постои шанса препораките да бидат позитивни.

Пофалбата или барем сувата потврда на податоците ќе изгледа цврста, ќе додаде поени во очите на работодавецот или оној кој ги верификува податоците и влијае врз одлуката за кандидатурата.

Од друга страна, ако односите во минатото работа оставаат многу да се посакаат или знаете точно дека канцеларијата седи во канцеларија груб, не се повикувајте на лицето и не го оставајте бројот на поранешниот шеф. Ова е сосема допуштено, бидејќи едноставно дадете преглед на вашиот живот и работна патека и не пријавете за истрагата.

За секоја ставка во записот, изберете го следниов износ на информации:

 • позиција;
 • наведете одговорности;
 • името на организацијата;
 • години на работа;
 • причина за разрешување;
 • достигнувања на работа.

Во работната верзија, важно е да се фокусирате на тоа кои награди, благодарности, достигнувања се добиени и за што, можете да додадете од себе неколку зборови на сопствената проценка на вашиот придонес во работата на компанијата. Ако го рационализираше процесот, направи судбоносна понуда, успешно го заврши големиот проект - кажи ми за тоа.

Личните вештини се подобро опишани во врска со значајни настани во животот, на пример, упорност во остварувањето на целта во врска со победата во натпревари од стрелаштво, способност да се обезбеди прва помош во врска со практиката во детски или тренинг камп и стр.

Можете да го завршите со кажување една реченица, зошто работата во оваа фирма е толку пожелна за вас. Повисока aerobatics е да се донесе аргументи зошто вашиот потенцијален работодавач не може без тебе. И повторно, за да се надмине со некои факти од животот, тоа не беше како самопрогласување или молба за работа.

Автобиографијата се разликува од резимето

Вториот ќе биде пократок, и ова е главната разлика. Често, резимето е различно и чисто визуелно - кратка листа на точки кои прескокнуваат мали факти од животот и наведуваат што, според вашето мислење или барање на организацијата во која се подготвува документот, треба да одигра одлучувачка улога.

Се разбира, сите можни начини за контакт со вас треба да бидат снимени во резимето. Информациите од овој тип се далеку од завршени и сакате да зборувате лично, па наведете ги сите телефонски броеви и e-mail адреси кои се достапни за комуникација.

Значи, кој ќе ја прочита резимето, најверојатно нема многу интересни факти од твојот живот, без разлика колку градови сте ги посетиле, што знаете како да направите, и што влијаеше на вашата перспектива. Автобиографијата, во зависност од неговиот жанр, може да вклучува и некои од овие информации, со цел конечно да излезе со живо портрет на една личност.

Генерално, резимето не е толку слободно во форма на изјава. Меѓутоа, во двата случаи, неопходно е да се задржи краткотрајноста и вниманието кон фактите.

Форма на доставување на документот

Освен ако не сте добиле подготвена печатена форма од компанијата, комисијата итн., Доставете го документот на стандарден лист А4, напишан со рака, внесено на машина за пишување или внесено на компјутер.

Ако текстот не се вклопува во еден лист, има смисла да се направи нумерирање на страницата. Ставете го текстот само на едната страна на листот, страницата може да се намести со степлер или хартија.

Странските фирми дозволуваат употреба на бои со мастило во документи (виолетова, сина, црна, зелена, па дури и црвена), напишана рачно, исто така треба да напишеме молив со темно сина паста.

Само оние кои ќе ги обработуваат вашите информации ќе имаат право да обојат. Никогаш не користете црвено пенкало за да означите особено важен дел од текстот за кој мислите дека е лош тон. За ракопис, ставете таканаречен Зебра лист (се продаваат во продавница за канцелариски материјал) под лист хартија или само парче хартија од лаптопот во ќелијата, така што редовите ќе бидат рамнодушни.

Кога пишувате на компјутер, поставете стандардни полиња: алинејата од горе и лево е 3 см, од дното на десно 2 см. Интервалот е единечен, големината 12, фонтот Times New Roman.

Кога печатите документ, проверете дали печатачот е добро наполнет со мастило и печатењето ќе биде сосема спротивставено, читливо.

Тоа е сè, вие само треба да ги ставите листовите во пластична или хартиена датотека за да ги одржуваат уредни, а не смачкани.

Сега знаете како правилно да составувате автобиографија. Слободно испратете ги документите на местото на барање и со среќа во сите работи!