Иако бањата е една од најмалите соби во станот, но многу време се троши за чистење на неа. Потребно е да се исчисти плочката, чешми, да се извади плочата од бањата и да се решетка на огледалото. За сите овие работи ќе бидат потребни хемикалии за домаќинство и разни сунѓери.

За да се олесни и забрза процесот ќе помогне совети за нега на бања и едноставни рецепти за отстранување на разни загадувачи.

Како да се грижи за бањата?

Секоја бања за капење има или бања или туш кабина. Тие можат да имаат различни форми, големини, бои и материјали, но конзистентноста на грижата за нив е иста за сите.

Следејќи 5 едноставни правила, можете да ги проширите " живот " и акрилни и леано железни бањи:

 • Бањата се мие по секое капење. Доволно е само да одиме мека сунѓер на ѕидовите и дното, исплакнете ги со топла вода и избришете ги со мека крпа суво;
 • Средствата за чистење не се пожелни повеќе од еднаш неделно за производи од емајл, 2 пати месечно за акрилни средства. Растворот е подеднакво нанесен со мек сунѓер и остава 15 минути за подобро чистење. По ова, ѕидовите и дното темелно се мијат со вода и се бришат со сува крпа;
 • За бањи од разни материјали, тие купуваат специјални апарати за домаќинство. Течни и гел детергенти се погодни за акрилни, а прашоците што содржат сода се користат за емајлирани премази. Во овој случај, името и цената немаат посебен ефект врз квалитетот на чистењето;
 • Забрането е користење на метални четки и сунѓери со абразивна површина, средства што содржат агресивни киселини за чистење на кое било бања. Почиста за акрилни бањи не треба да содржат абразивни честички, алкохол, ацетон, бензин и хлор;
 • За чистење на крановите, мора да користите специјални алати, но не повеќе од еднаш месечно, бидејќи може да го кородираат слојот.

Правилата се едноставни, нивната редовна усогласеност ќе заштеди време со неделно чистење. Тоа ќе биде до вас за да дознаете како да се стави во ред други предмети во бањата.

Секвенца е важна!

Постапката за чистење површини е исто така важна.

Чистење се препорачува по следниот редослед:

 • избришете го со влажна крпа;
 • измете го подот;
 • чиста бања;
 • стави кранови во ред;
 • Бришење плочки;
 • исчистете ги огледалата;
 • измијте го подот.

За чистење на подот и плочката, ако нема посебни средства, се препорачува како раствор за сапун. Добро чисти гени за миење садови за миење разредени во вода. Сепак, откако ќе ги користите, површината треба повторно да се измие со чиста вода.

Популарни рецепти за нега на предмети во просторијата за хигиена

Како да се исчисти плочка во бањата? За таа цел, може да се користат и алатките за изработка и фолклорните производи. Подобро е да се купат течни раствори со распрскувачи. Додајте сјај на неколку капки амонијак, додаден во водата за испирање.

Полирање на површината на плочка може да биде ткаенина од велур. Друг начин да се направи плочка сјајна е да се избрише со оцет (20% раствор) или керозин.

Сода и оцет чистат бањи од 'рѓа и вар, но само ако имаат емајлирана површина. Ако има жолти дамки или дамки, потоа се чистат со обична сода за печење и оставаат 15 минути. После тоа едноставно измијте со вода.

За отстранување на оцетниот плочен оцет се меша со кујната сол. Резултирачката маска се применува на сунѓер, кој ги брише местата на контаминација. Ова исто решение, но само во загреана форма ќе помогне да се ослободи од 'рѓа дамки.

Кранови чисти со специјални алатки или оние кои се во кујната. Добро ги отстранува плаките и додава сјај на сода за печење. Се нанесува на меки, мокри сунѓер и брише кранови и други метални предмети. Лимонот има сличен ефект.

Се сече и се отсекува сите метални делови. За поголем ефект, површината на исечената површина е попрскана со сол и потоа се третираат кранови. По чистење, сите површини се исплакнуваат со чиста вода и избришете суво со мека крпа.

Во комплетот за чистење на бања мора да има течности за огледала. Ако тие не се присутни, во топла вода додадете малку течен сапун. Како резултат на течноста ја брише површината на стаклото.

Потоа исплакнете и исплакнете со чиста вода со неколку капки алкохол. Потоа избришете суво со мека крпа. За да направите огледалото да не се пот, во водата за плакнење, пијте лажичка желатин.

Брзо и лесно!

По чистењето на просторијата, неопходно е да се вентилира, бидејќи некои средства имаат непријатен мирис. Останува да се сменат крпите и да се провери достапноста на бања додатоци. Сега бањата сјае во директна и фигуративна смисла!

Со вистинскиот пристап за чистење на бања не се потребни многу време и напор. Употребата на специјални алатки во голема мера го олеснува процесот на отстранување на дамки, додека популарните рецепти штедат пари.

Знаејќи каде и што може да се примени, водителка повеќе нема да размислува долго за прашањето " како и како да ја исчистите плочката во тоалетот ".