Миленичињата се зраци на радост во секој дом. Меѓутоа, покрај лојалната љубов, тие често носат многу неволји до нивните господари. Учениците, оставени без соодветна грижа, често жали, мирисаат непријатно, а нивната волна може да предизвика алергии. Затоа кучињата кои не се топат се особено популарни кај сопствениците.

Волна е проблем!

Одржувањето куче дома е секогаш голема одговорност и многу неволји. За неа, треба да се грижите за, да пешачите, правилно да се хранат, да се бањате и редовно да го чистите вишокот на косата.

И главниот проблем со кој се соочуваат секој одгледувач на кучиња е, се разбира, силното превртување на омилено домашно милениче. На крајот на краиштата, излишната волна не само што ги прави непријатностите, туку, исто така, често предизвикува силни алергиски реакции, како кај децата, така и кај возрасните.

Дали има такви кучиња кои не се топат? Според ветеринарите, сите животни повремено "депонираат" вишок коса, така и периодично сечење - процесот е сосема природен. Избегнувајте собирање на косата на мебел и облека може да се направи само ако често се мие и чешел куче. Но, во услови на постојано вработување далеку од секој сопственик доволно за овој пат. Тоа е причината зошто расата на кучињата кои имаат мала постава, проблемите со кои може да биде многу помалку, се во голема побарувачка.

Преглед на раси кои имаат малку пролевање

Постојат неколку раси на кучиња кои им даваат на своите сопственици минимум грижи, имаат хипоалергична волна и многу малку пролеваат.

 • Пудлица е весело, активно куче кое практично не мириса и не се топи. Пудлите од сите големини и раси се многу паметни и тврди кучиња кои се совршено обучени, љубовни деца и се неопходни ловци.
 • Териери Шкотскиот, Јоркширскиот, тибетскиот, пченскиот и австралискиот свилен териер се раси на кучиња кои не се топат. Декоративни пчели-пчели со различни очи се одлични придружници и ловци кои имаат забава среќа и брзо учат да бидат домаќини на тимови.
 • Basenji - енергични, умни и игриви кучиња изведоа во Централна Африка како ловечка раса. Тие се апсолутно хипоалергични, бараат минимум грижа и практично не ја губат својата волна. Единственоста на basenji лежи во фактот дека наместо лаење, тие даваат необични звуци "пеење", а нивното однесување е во голема мера слично на мачката.
 • Малтешкиот мочуриште - пигменска раса, која долго време се сметаше за елита. Овие шармантни бели кучиња се многу разиграни, приврзани и посветени на мајсторот. Нивната мека волна практично не се топи и добро се толерира со алергии.
 • Ших Цу е невообичаено декоративно куче со долга волна, мустаќи, па дури и брада. Како вид и весели педик не само многу убава, но исто така има и издржливост и "лав" карактер. И покрај фактот дека shih tzu имаат дебела коса, тие речиси и не се стопат, мирисаат, а грижата апсолутно не е комплицирана.
 • Labradudle е уникатна раса која ги комбинира најдобрите карактеристики на пудлицата и лабрадор. Нежното и бескрајно посветеното куче лесно се обучува, практично никогаш не го "губи" својот крзнено палто и апсолутно нема непријатен мирис.
 • Кинески Чубат - мало Сербсно куче со голи тело, кратки удирања, меки нозе и опашка. Оваа раса на кучиња не се топи и не мириса, се одликува со пријателство, агилност и вештина.
 • Шнауцер е германско куче со кадрава влакнесто лице. Претставници на оваа раса - одлични ловци, посветени пријатели и совршено одат заедно со децата. Единствената непријатност за многу зафатена личност може да биде дека на шнауцер му требаат чести долги прошетки и добра физичка активност.

Меѓу сите наведени раси, дури и најпребирливите одгледувачи ќе можат да го изберат своето "сопствено" животно. Секој од нив има посебен изглед, интересен лик и неограничена љубов кон животот.

Зошто кучињата мирисаат и се мрморат?

Без оглед на расата, големината и возраста, секое куче треба да има целосна и редовна нега. Дури и претставниците на погоре опишаните раси, оставени без должно внимание, ќе почнат да создаваат непријатен мирис и да ја изгубат својата волна. Дека омилениот ученик отсекогаш бил негуван, не мирисаше како куче и не го изгубил својот крзнено палто, важно е да се придржуваат на следниве препораки:

 • да се следи здравјето на кучето. Апсолутно здрави животни никогаш не отстрануваат непријатен мирис и практично не се топат;
 • купете куче по долги прошетки, пливање во отворена вода и активна физичка обука;
 • се грижи за косата. Некои раси се прилично внимателни и редовно шетаат вишок волна, но исто така има и такви кучиња кои треба да бидат периодично придвижувани до грме - специјалист за фризура;
 • правилно медицинска сестра да се храни. Супстандардна храна често предизвикува прекумерна губење на косата и непријатен мирис од животното.

Кои кучиња не се топат и мирисаат, ние откриваме, но не можеме да заборавиме дека таквите проблеми, исто така, зависат од возраста на животното. Возрасните и старите животни се многу поподложни на разни болести кои предизвикуваат сериозно превиткување и карактеристичен лут мирис. Затоа, тие бараат посебно внимание и грижа.

Чување на миленичиња е многу голема одговорност. Дури и најтрајното и силното куче бара постојана грижа, грижа и внимание на сопственикот. Се грижи за вашите миленици и тие сигурно ќе ви се исполнат со искрена љубов, љубезност и посветеност!