Ако најдете дека вашата мачка почна да се однесува на невообичаен начин, веднаш мора да ја исклучите можноста за беснило. За да го направите ова, треба да ги знаете симптомите на таква опасна болест кај мачките. Покрај тоа, болеста е заразна, а животното може да го дели вирусот со своите господари и нивните деца. Како да препознаете страшна болест?

Опасни за сите: беснило

Иако денес беснилото не е толку вообичаено, сепак, секоја година се регистрираат неколку случаи на заболувања, вклучувајќи домашни миленици. Мачките се извор на инфекција со беснило во 10% од случаите. За да го зграби вирусна антропоноза (ова е научното име на болеста), мачката може да се јаде од глодари кога се сретнува со заразено животно.

Ѓубре - смртоносна и неизлечива (за мачки) болест. На предизвикувачкиот агенс на нејзиниот вирус, сите топлокрвни, вклучувајќи ги и луѓето, се подложни. Обично завршува со фатален исход. Ако касне болен пит, го гребе својот господар, или дури и ако плунка на животното паѓа на човечката кожа, тогаш ќе мора да се лекува во болницата. Се состои во фактот дека на жртвата му се дава единствена инјекција на вакцина.

Особено е опасно ако целта за залак станува рака или глава, бидејќи вирусот многу брзо го достигнува мозокот. Ако не одите на лекар 4 дена, тогаш шансите за преживување ќе бидат 50 до 50%. Ако жртвата започне текот на вакцинацијата за 20 дена, тогаш прогнозата е дефинитивно негативна - 100%, дека ќе умре. Со навремена терапија за медицинска помош и соодветен третман на негативни последици може да се избегне во 96% од случаите. Но, штом лицето ги има првите знаци на беснило, тој веќе станува неизлечив, и единственото нешто што лекарите можат да направат е да употребуваат лекови за да го ослободат страдањето на пациентот и да го продолжат својот живот многу.

Како знаеш дали мачката е заразена со вирус на беснило?

Бидејќи повеќето сопственици на домашен сопственик сметаат дека се членови на нивното семејство и се многу тесни со нив (спиење во еден кревет, галење и бакнување), секој од нив мора нужно да ги знае првите симптоми на беснило кај мачки. Како да се утврди што се случило? Мора да ја гледате вашата мачка и да имате мал тест.

Еве очигледни знаци на бес:

  • периодите на агресија кај животното се заменуваат со комплетна апатија и одбивање на храна. Мирна и љубезна мачка одеднаш почнува да гриза и гребење;
  • во неговото однесување постои уште едно чудо: миленичето почнува да проголта некои неживи предмети, треска, парчиња ткаенина, камчиња, а омилената храна предизвикува иритација и веднаш;
  • животното несоодветно реагира на гласни звуци и светлина. Сето ова предизвикува остри напади на агресија;
  • мачката може да стане премногу приврзана, буквално го лачи својот господар и му покажува силна љубов, а потоа го фрла и го каснува;
  • кога бајка во животно, понекогаш има коси црти и благи зголемени ученици;
  • респирацијата е почеста;
  • нарушување на измет (крвава дијареа), повраќање. Ако пред тоа мачката беше во ред со варењето, тогаш ова е многу вознемирувачки знак.

За да бидете сигурни на ужасните претпоставки, можете да направите многу едноставен тест, кој има потреба од вода само. Предложете го на вашето домашно милениче. Ако во неговото тело започна вирус на беснило, тогаш тој ќе има спазам од фаринксот. Пиење мачка не може - тоа само ќе кашла и нека плунка. Во исто време таа ќе има јазик, а грлото ќе почне да се движи како да се обидува да проголта нешто или да плука.

Треба да се напомене дека симптомите на беснило кај мачки во раните услови може да бидат отсутни воопшто, бидејќи скриениот период на болеста трае од неколку дена до неколку месеци. Нејзиното времетраење зависи од возраста на животното. Асимптоматски период кај возрасни поединци понекогаш трае од 3 до 6 недели, а кај мачиња - 5-7 дена. Внимание: мачката станува извор на ширење на вирусот дури и пред да ги открие симптомите на болеста!

Различни болести: форми на беснило и карактеристични симптоми

За жал, симптомите на беснило кај мачки можат да бидат многу различни од горенаведените знаци кои можат да го доведат во заблуда домаќин. Клиничката слика зависи од формата на болеста. Еве манифестации кои се појавуваат во различни типови.

  • Buina (таа често се наоѓа кај мачки). Во текот на болеста јасно се разликуваат три фази:

1. Дебитна болест (продромална фаза). Карактеризира со мали промени во однесувањето на миленичето. Мачката вреска на сопственикот, на секој начин го бара своето внимание, рацете и лицето, неговото тело и телото на телото што е отворено за земјата, почнуваат да тријат. Потоа се обидува да го избегне вниманието и се крие во мрачните агли на станот, спие многу. Потоа доаѓа периодот на екстремна вознемиреност. Животното воопшто не е заинтересирано за својата храна, туку за штракање на подот, теписи. После тоа, почнува да плива, може да се појави повраќање и дијареа. Оваа фаза трае од 2 до 4 дена.

2. Манична сцена. Знаците на болеста стануваат прогласени. Плунката од устата тече толку изобилно, што доведува до влажна волна на вратот и главата. Мачката почнува да изгледа екстремно слаба: тоа е разчолен, валкана волна, долниот вилица паѓа на дното. Знаците се фото-новинар и вода. Животното воопшто не престанува да пие и да зема храна. Таа се однесува крајно агресивно, ги напаѓа сите, дури и на својот сакан господар, и се обидува да се држи до него во лице. Не може да се увери, безгрижно или исплашено. Постепено се развива парализа на екстремитетите и ларинксот, очите почнуваат да се грижат. Мачка може да избега од куќата и да го нападне секое прво лице или животно. Фазата на агресија трае од 2 до 5 дена.

3. Депресивни. Бидејќи телото на животното е речиси целосно парализирано, мачката не може да се искачи и да се движи, цело време лежи. Понекогаш има напади. Неколку дена подоцна доаѓа смртта.

  • Паралитички Симптомите на беснило растат брзо. Животното ќе живее подолго од 5 дена. Мачката почнува да ги избегнува луѓето, седи на темно место, не јаде или пие. Тој има многу брзо одземени долна вилица, задни нозе, торзо, предни екстремитети. Агресијата не ја покажува мачката, сопствениците не посветуваат внимание.
  • Атипова Ова е ретка форма на болест и потешко е да се препознае од сè, бидејќи нејзините манифестации се слични на други болести пронајдени кај домашни мачки. Инфекцијата со бајка во овој случај се манифестира на следниов начин: мачката станува слаба и поспана, не игра, ненадејно јаде, понекогаш се разболува. Тој има течна дефекација или запек. Различни делови од телото почнуваат да трепери ужасно. Во таква форма, беснилото понекогаш трае неколку месеци. И од време на време медицинската сестра станува подобра: дијареа запира, апетитот е обновен, мачка добива тежина. Може да се добие впечаток дека тој се опоравува, но по некое време состојбата повторно се влошува.

Ако маче е инфициран, тогаш симптомите ќе бидат исти како кај возрасно животно, но деструктивниот ефект на вирусот ќе биде многу побрз. Детето ќе живее подолго од една недела.

Што да направам ако има знаци на беснило во милениче мачка?

Како што веќе спомнавме, беснилото е неизлечива болест. Ниту една вакцина и лекови нема да помогне да спаси мачка. Вие нема да направите ништо, но сиромашните животни ќе загинат. Дури и ако го земете маче на лекар, тој ќе го кара, а потоа ќе го изгори.

Ако мачката има какви било знаци кои се слични на симптомите на зајакот, тогаш треба да го направите ова: затворете го во посебна просторија (без да го земате во ваши раце), не дозволувајте некое домаќинство; јавете се во ветеринарната клиника и пријавете сомнителни симптоми. Ако плунката на мачката ја погоди кожата на лицето или ако животното има време да го гризне или изгреба, треба да се измие што е можно поскоро за да се постави траума (контакт) со голема количина вода за пиење (топла) со сапун за домаќинство.

Кога мачката е однесена во ветеринарна клиника, таа ќе биде затворена во посебна клетка и ќе биде проследена со него. За да се потврди дијагнозата, лекарот ќе оди на лабораториски тестови кои ќе помогнат да се идентификува точниот патоген. Но, тие се вршат по смртта на животното.

Сè зависи од сопственикот: како да се избегне опасен вирус?

Губењето го чека вашето домашно милениче на секој чекор, но само ако не го направите вакцина. Ова е единственото средство за заштита на животно (а со тоа и на неговото семејство) од страшна болест. Вакцината не ја инфицира мачката, бидејќи содржи мртов вирус. Ова е сто процентна гаранција за инфекција. Првата вакцинација треба да се направи од мачиња за 3 месеци, а потоа да се спроведуваат такви постапки годишно.

Покрај тоа, ние мора да се бориме безмилосно против стаорци и глувци и да ги спречиме да се појавуваат во подрумите, на обработливо земјиште и во фрлачи, бидејќи тие се носители на вирусот.

Подобро е да се сеќаваат на симптомите на беснило кај мачки за сите - и возрасни и деца, бидејќи за некое лице постои опасност од инфекција не само од своја, туку и од роаминг животно. Дури и ако миленичето е вклучено со сите правила, тоа не гарантира дека средбата со вирусот нема да се случи. Многу бедни луѓе, гледајќи болно бездомничко животно на улица, ја одвеле дома или се возат во ветници, а децата сакаат да го нападнат уличниот брег. Сите овие се фактори на ризик, па затоа мора да може да се процени степенот на опасност за да се избегне.