Фактор како што е болката во долниот дел на стомакот е алармантен симптом за бремените мајки и често е причина за барање лекови во консултација на жената. Несомнено е подобро да се оди кај лекар уште еднаш и да се разјасни ситуацијата отколку да се мачи со сомнежи: дали е опасно или не?

Значи, зошто има болка во долниот дел на стомакот за време на бременоста, и на што може да предизвика, ќе размислиме во оваа статија.

Одреди ја природата на болката

Ако бремената жена почнува да има болки во долниот дел на стомакот, а во близина на доктор, не веднаш паничи, и обидете се да класифицирате различни болки.

Впрочем, болните чувства, во зависност од причините за настанување, се разликуваат по интензитет, место на место, времетраење, а исто така имаат и други придружни симптоми. Се појавуваат такви феномени може да се појават во различни периоди на бременост и не секогаш значи опасност за детето.

Хипертонус на матката

Ако имате болка во долниот дел на стомакот на самиот почеток на бременоста, а чувствата немаат изразена непријатност, тогаш можете да зборувате за можно зголемување на тонот на матката. Тоа е придружено со привремен " камен " стомак и може да биде дијагностициран од страна на гинеколог при надворешен преглед.

Ако не постои прецизност и болка не е премногу честа, тогаш не постои посебна причина за загриженост. Потребно е да легнете на погодно место и да пиете пилула од антиспазмодичен лек.

Заканата од спонтан абортус

Ако имате многу болки и ниски абдоминални болки, а исто така има и крвави осипувања, тогаш треба да бидете вознемирени и веднаш да побарате медицинска помош. Овие симптоми може да се појават со ризик од абортус и може да доведат до спонтан абортус без навремена интервенција.

Изгледот на таквата болка може да се должи на силна физичка активност, со инфекции или патологии на фетусот.

Ектопична бременост

Во случај жената да има ектопична бременост, феталното јајце се наоѓа надвор од матката и на крајот има интраутерински абортус. Еден од симптомите на овој феномен е реумаидна болка во еден дел од абдоменот, што може да биде придружено со губење на свеста и внатрешно крварење.

Во исто време болката може да " даде " на површината на анусот, хипохондриумот или во областа над клучната коска. Тоа се случува во смисла на бременост од 8 до 12 недели и бара итна хируршка интервенција.

Проширување на поврзувањето на абдоминалниот печат

Долниот дел на стомакот за време на бременоста понекогаш боли и поради зголеменото оптоварување на лигаментите кои ја поддржуваат матката во карличната област. На почетокот на бременоста не може да се појави, но се појавуваат подоцна, кога стомакот значително се зголемува во големината.

Во исто време, притисокот врз мускулите на абдоминалниот печат се зголемува и во случај на големо овошје, тие може малку да се разминуваат. Болката, како по правило, во исто време, е незначителна и понекогаш може да биде бодлива.

Платенца одред

Остра болка во долниот дел на стомакот може да се појави поради предвремено отстранување на плацентата, која може да се појави за време на бременоста и за време на трудот.

Фактори кои предизвикуваат овие симптоми:

  • Зголемување на крвниот притисок;
  • Недоволна должина на папочната врвца;
  • Тешка гестоза;
  • Надворешна траума на абдоменот.

Во овој случај, придружниот симптом е тензијата во областа на матката и болката, фетусот може да се развие хипоксија и плацентарен хематом. Итна медицинска нега.

Неклинични причини

Не секогаш болката во абдоменот на бремената жена има гинеколошка позадина. Постојат неколку вообичаени причини кои можат да предизвикаат слични симптоми.

Меѓу нив:

  • Болест на генитоуринарниот систем. Честопати, вообичаениот цистит може да се карактеризира со чудна болка, која е локализирана под стомакот. Како по правило, болката е бодлив и се случува одеднаш. Придружниот симптом е присуството на болно мокрење. Во овој случај, бремената жена треба да го контактира урологот;
  • Гастроинтестинални проблеми. Понекогаш причина за болка во долниот дел на стомакот е банална констипација или абдоминална дистензија, која е стандарден придружник на бремените жени. Тоа може да се случи поради употребата на одредени производи или газирани пијалаци. Најчесто, кога гасовите ќе заминат или ако тоалетот успешно се пристапи со запек, болката поминува;
  • Цревни труења или ротавирусна инфекција. Како по правило, тие се карактеризираат со пониски абдоминални болки, кои имаат потсетувачки карактер и можат да мигрираат во папокот. Придружуван од дијареа и повраќање;
  • Апендицитис Ако долниот дел на стомакот е болно на десната страна и се карактеризира со висока температура, може да се претпостави влошување на апендицитисот. Точната дијагноза може да се стави само од страна на хирург, но олеснување на болката треба да се отфрли.

Така, знаејќи различни симптоми на болка, можете самостојно да направите прелиминарен заклучок за моменталната состојба на детето и преземе соодветно дејство. Постојат широко распространети случаи кога навремената дијагноза помага да се спречат опасните последици за здравјето на детето и нејзината мајка.

Затоа, внимателно треба да ги слушате сигналите дадени од телото и веднаш да реагираат на сериозни симптоми. Здравје за вас и брза испорака!