Колку е добро да се биде жена во современиот свет. Тука, ако родивме во антиката, можностите за успешно раѓање во случај на било какви проблеми, искрено, ќе бидат малку. Значи, дури и тогаш начинот на отворање на абдоменот бил искористен за да се зачува животот на детето (самиот концепт на "царски рез" се појавил во 1598 година), но скоро немало шанси да се преживее кај жената.

До денес, сликата е сосема поинаква. Незамисливиот број на спасени и презентирани животи се должи на царски рез. Во некои земји, процентот на извршени трансакции годишно надминува 50%. Но, мислите на специјалисти во оваа област на тема подобро физиолошко раѓање или царски рез се спроведуваат континуирано, и сè уште нема јасен одговор. Во нашата земја, оваа операција се изведува, главно на сведочење.

Цезарети

Ако операцијата е планирана, односно од одредени причини, жената не може да се породи, тогаш датумот на раѓање е пропишан за период од 38-39 недели од бременоста. Индикации за ова може да бидат од страната на детето, и од страна на мајката.

 • Плацентарна бременост.
 • Платенца одред.
 • Премален карличен под во жената, што го оневозможува пренесувањето на фетусот по пат на раѓање.
 • Претходно, беа направени линеарни операции на матката, вклучувајќи царски рез, цервикален миом.

Постои и голем број индикации за царски рез кои не ја исклучуваат можноста за независни раѓања. На пример, висока миопија во бременоста, кардиоваскуларни болести, проблеми со бубрезите, дијабетес, гестоза. А од страна на детето е акутна хипоксија - недостаток на кислород, неправилно поставување (карличен или попречен). Ако плодот е голем, повеќе од 4 килограми, причината за царски рез може да биде само придружна компликација од здравјето на мајката или бебето. Истото може да се каже и за возраста, една жена над 35 години може да се потпре на природно породување во отсуство на патологии.

Голем број проблеми при породувањето се манифестираат веќе со почетокот на најприродните раѓања, и е причина за итно работење на c-делот. Тоа може да биде продолжена работа, или негово отсуство по одводнување на амнионската течност, ризик од руптура на матката, акутен недостиг на кислород кај бебето (забавено отчукување на срцето).

Кој стои зад

Предностите на оваа операција се дефинитивно многу:

 • Горчивите, болни преработки и обиди се за "среќните" кои се раѓаат себеси.
 • Жените со суптилна фигура имаат тесна карлица имаат сите шанси да се раѓаат успешно со спроведување на операција.
 • По царски рез помалку проблеми со интимниот живот, бидејќи гениталните органи остануваат, како и пред раѓањето, без шевови, паузи и парчиња.
 • Често, физиолошките раѓања се поврзани со појавата на хемороиди од силни обиди, царски рез го исклучува овој фактор.
 • Дете кое е родено како резултат на царски рез е осигурано од повреда или деформација на главата, минувајќи низ каналот за раѓање.

Кој е против

Како и секоја операција, царски рез бара повеќе долгорочна рехабилитација отколку независно породување и често има компликации:

 • Во абдоминалната празнина може да се формираат адхезии, остатокот на матката останува на матката, но на абдоминалната кожа, иако мала и козметичка, но шиеста.
 • Поради лузна на матката, следната бременост не треба да се појавува порано од 2-3 години.
 • Важно е новороденото да ја добие потребната микрофлора, а таквиот контакт со цревните бактерии се јавува само при физиолошки раѓања. Како резултат на тоа, често Кесарија го намалува имунитетот, го зголемува ризикот од алергија, астма и некои други болести.

Се е природно

Се разбира, физиолошкото раѓање е најповолен и природен начин на појава на нов живот. Жените, претрпе тежок пат, доживуваат огромна радост, олеснување и со право се гордеат со себе, тие се помалку склони кон постпартална депресија. Исто така, тие се со поголема веројатност да бидат обновени, и тие се отпуштаат од породилното одделение порано.

Децата кои ги надминале сите тешкотии при природно раѓање, се сметаат за понапорни и здрави. Премин преку рачниот канал, новороденчето ги допира градите, ги подготвува белите дробови за самостојно дишење и го намалува ризикот од респираторни заболувања.

Во оваа контроверзност да се одговори на прашањето за тоа што е подобро, природното раѓање или царски рез не е јасно, сето тоа зависи од физичката состојба на бремената жена.

Специјалисти за педијатрија, акушерство се обединети во една: царски рез може да спаси животи и здравје на мајката и детето, но операцијата треба да се врши само ако е потребно. И на царски рез, и при породување можни компликации и непредвидени ситуации. Главната работа е да се верува дека без оглед на тоа како бебето не се појави, дефинитивно ќе биде здрава и среќна личност.