За да се постигнат највисоките перформанси во која било област од животот, едно лице мора да има самоконтрола. Мајсторството за контролирање на нивните емоции и чувства придонесува за целосен развој на личноста. Постои листа на причини што само треба да се контролирате:

• Контролата на емоциите помага да се одржи позитивната здравствена состојба. Познато е дека депресијата и стресот се причина за многу болести. Иако стресните ситуации не можат да се избегнат, но контролата на емоциите може да избегне понатамошни штетни ефекти.

• Во екстремни ситуации, самоконтролата ќе ви помогне да направите брза и точна одлука.

• Да можеш да ги контролираш твоите емоции ќе ти помогне да се фокусираш на постигнување на своите цели.

Сите се стремат да научат да ги контролираат своите емоции од различни причини. Но, главната причина е да ги подобрат своите животи.

Кои психолошки препораки ќе помогнат да научат да ги контролираат емоциите?

За да започнете, мора да дознаете кои ситуации најчесто предизвикуваат негативни искуства. Тоа ќе помогне во одржување на посебен дневник. Во една од колоните треба да ги наведете резултатите од негативните чувства. Во друга колона, мора да се одреди ситуацијата што довела до такви емоции. Со помош на табела можете да ги разберете ситуациите во кои треба да ја остварите најголемата самоконтрола. Можете да додадете друга колона, која ќе ја анализира ситуацијата и начините за нејзино решавање. Подготвувањето на слична табела ќе ви помогне да научите како да ги контролирате своите чувства во слични ситуации во иднина. Покрај записите во табелата, можете да научите самоконтрола користејќи ги следните препораки:

• Утрото треба да започне со позитивно расположение за тој ден. Тоа е добра идеја да се насмевнам на одразот во огледалото и да се фалите.

• Не треба да претерувате вашата работа. Неопходно е да се направи листа на случаи на ден и прво да се извршат најважните случаи. Ако има многу нив, тогаш вреди да се прераспределува работата на посредничките денови. Секогаш треба да поминете време на одмор.

• Нема потреба да се прават избрзани заклучоци. Првата реакција на моменталната ситуација е емоции. Неопходно е детално да се проучат причините за конфликтот. Не плашете се да ги испрашате или разјасните фактите кога комуницирате со луѓе. Ова ќе помогне да се избегнат многу конфликти.

• Се случува лицето да чувствува дека нема да може да ги ограничи емоциите. Во овој случај, човек треба да измисли метод на самозадоволство. За секој човек, таквите методи ќе бидат сосема различни. По смирувањето потребно е да се анализира конфликтот и да се утврди причината за ситуацијата.

• За да ги избегнете последиците од конфликтот, можете да се обидете гласно да го искажете гласот. Треба да ја дознаете точната дефиниција за вашата состојба. Во такви случаи, публиката не е потребна. Вие само може да ја изразат својата болка во празнина, но нужно нагласено. Не е неопходно да се ограничат вашите емоции, тоа ќе предизвика нов стрес, но нема да го реши проблемот.

За целосно да ги контролирате вашите емоции потребно е постојано да работите на себе. Контролата над чувствата и емоциите е клучот за успехот во сите напори, како и семејната хармонија.