Многу бремени жени се соочуваат со таква дијагноза како Rh-конфликт. Повеќето луѓе знаат дека ова е нешто опасно и за мајката и за иднината на бебето. Но, она што е навистина Rh-конфликт за време на бременоста, кои се знаците и кои се неговите последици, не сите знаат.

Теорија на конфликт на Rh фактори во бременоста

Rh-факторот е антиген кој, меѓу другото, е откриен на површината на крвните клетки (црвените крвни клетки). Но, не сите луѓе тој е. Следствено, ако на површината на црвените крвни клетки постојат протеини кои се нарекуваат " Rh-фактори ", тогаш сте Rh-позитивна личност, и ако овој антиген е отсутен-резус негативен.

Излезе дека луѓето се поделени на носители на Rh-позитивни и Rh-негативни фактори.

Невозможно е да се излезе од името на резус со цел да се одреди кој е добар и што е лошо. Тие се само различни. Сепак, луѓето кои имаат позитивен Rh не можат да го споменат, а жените кои имаат негативен Rh фактор треба да научат за Rh-конфликт.

Ако, претпоставувам, во крвта таква личност добива еритроцити со протеини на системот на резус, тие се сметаат од имунолошкиот систем како " странци ". Телото веднаш го започнува производството на антитела. И постои конфликт на резус.

Ризикот од појава на таква патологија се случува кога една личност крва крв е неспојлива со нејзиниот резус, а кај бремени жени во случај мајката да има негативен Rh негативен, а бебето е позитивно.

Која е веројатноста

Ако мајката има негативна крв во крвта, а кај нејзиниот татко е позитивна, тогаш скоро 75% од бремените жени развиваат конфликт со резус. Во други случаи, на пример, ако, напротив, таткото е негативен, а неговата мајка - нема да има позитивен конфликт.

Меѓутоа, ако веројатноста за појава на конфликт е висока, тоа не е причина да се откаже од заедничко дете. Прво, компетентната превенција може да ги намали последиците од овој настан. Второ, оваа патологија во бременоста воопшто не се развива.

Ако има таков проблем за време на првата бременост, важно е да се знае како оваа бременост е завршена. Ако се помрднеме, во 3-4% од случаите ќе се јави сензитизација (антитела во крвта), по абортус - кај 5-6%, по ектопична - во 1%, а по нормални раѓања - 10-15%.

Посебен ризик за сензибилизација е царски рез или случаи на плацентански одред. Тоа е, колку повеќе жени добиваат црвени крвни клетки во крвта на фетусот, толку е поголем ризикот. Во секој случај, неопходно е спречување на таква опасна последица од Rh-конфликтот како хемолитична болест на фетусот.

Прва бременост

Во случај на Rh-конфликт во првата бременост, жената сеуште нема антитела, а со тоа и силен конфликт, бидејќи тоа е првиот состанок на крвните клетки наполнети со различни резус. Ако, во крвта на мајката, постои значително количество црвени крвни клетки, тогаш постои т.н. " сеќавање на клетки ", кои, за време на втората и сите последователни бремености, многу брзо произведуваат антитела против другите крвни клетки.

Главните карактеристики на Rh-конфликтот за време на бременоста се резултатите од тестовите за време на бременоста и веднаш по раѓањето на бебето. Факт е дека антителата кон мајките, продирајќи низ плацентата, навлегуваат во крвта на бебето и се фрлаат во црвените крвни клетки. Заедно со тоа, во крвта на бебето почнува да произведува голема количина на билирубин, што ја зацврстува кожата на детето во жолто.

Овој ефект се нарекува " хемолитична жолтица " и е главен симптом на конфликтот. Најстрашната последица на Rh-конфликт во бременоста е оштетување на мозокот. Црвените крвни клетки на бебето постојано се уништуваат од мајчините антитела, при што зголемена е слезината и црниот дроб.

Како резултат на тоа, тие престануваат да се справат со таков напад и постои кислороден глад, се случуваат нови нарушувања и отстапувања. Ако случајот е многу тежок, може да се развие оток (водена кожа) и фетусот да умре.

Третман

Третманот на Rh-конфликт за време на бременоста го прават перинаталните центри, во кои мајката и бебето се под постојан надзор. Ако постои можност за развој на оваа патологија, тогаш жените редовно земаат примерок од крв и го контролираат титарот на антитела. Ако бременоста може да трае до 38 недели, тогаш се планира царски рез.

Ако постои ризик од предвремено породување, а потоа преку предниот ѕид на абдоменот, мајката врши интраутерина трансфузија на крв во вената на папочната врвца во износ од 30-50 ml еритроцитна супстанца. Сето ова е направено под контрола на ултразвук.

Превенција

За да се избегнат негативните последици, особено ако постои ризик од Rh-конфликт во втората бременост, корисно е да се спроведе превенција.

Најдобрата превенција од Rh-конфликт за време на бременоста е спречување на Rh-конфликт. За да го направите ова, користете специфичен Д-имуноглобулин.

Веднаш по породувањето, бебињата земаат крв за анализа и го одредуваат неговиот Rh фактор. И ако бебето е негативно, тогаш мама 72 часа да влезе во оваа дрога за да го спречи развојот на Rh-конфликт во следните бремености.

Имуноглобулинската администрација е исто така потребна по ектопична бременост, абортус, абортус, Rh-позитивна трансфузија на крв, тромбоцитна маса, траума во бременост, плацентарна аблација, хорионска биопсија, амниоцентеза.

Новороденчињата се испитуваат за откривање на хемолитична жолтица, го одредуваат нивото на билирубин во крвта и вршат соодветен третман. Со навремена и квалитетна помош, ризикот од компликации станува минимален.