Секој искусен хортикултург знае дека грижата за таков прекрасен цвет како орхидејска фалаенопсија е многу тешка и проблематична работа. Секоја грешка или неискуство може да предизвика смрт на овој тежок и неверојатно убав цвет.

Многу цветови според нивото на одговорност и сложеност го споредуваат преносот на орхидската филогенија со хируршка операција, при што не може да се направат неточности.

Сепак, не треба да се вознемирувате, дури и ако сте уште почетник во областа на цвеќарството и никогаш повеќе не се сретнавте со трансферот на орхидеи, предмет на внимателно проучување на правилата за спроведување на овие дела и строго почитување, дефинитивно ќе го добиете. Како да трансплантирате орхидеи и кога точно треба да се направи?

Зошто навремена трансплантација е толку важна?

Навремената промена на тенџерето и подлогата е еден од клучните фактори во успешното одгледување на фаланги. Зошто е ова толку важно?

Фактот дека подлогата во која овие цвеќиња се одгледуваат, со текот на времето, дури и ако изгледа добар изглед, губи поголемиот дел од корисни својства, имено:

 • воздушна пропустливост;
 • оптимална киселост;
 • избалансиран однос на саканата сол.

Потребата за добра пропустливост на воздухот на подлогата се должи на фактот дека орхидејата е епифитско растение, односно во природни услови, расте на ковчезите и врвовите на дрвјата, со помош на гранките на дрвјата за поддршка и пакување со нивни корени.

Практично е невозможно да се обезбедат домашните роднини со вообичаената клима, така да се поддржи кореновиот систем на овие растенија во малку хидрирана состојба, тие се засадени во посебен подлога со многу висока пропустливост на воздухот, произведена врз основа на зимзелени кора.

Но, со текот на времето, од примената на ѓубрива и честото наводнување, ваквиот супстрат се губи и отекува, што доведува до недостаток на воздух и го комплицира " дишењето " на коренскиот систем, како и нејзиното сушење по наводнувањето, кое може да предизвика гнили.

За нормално функционирање на кореновиот систем и апсорпција од животната средина на сите супстанции потребни за развој и раст на растението, pH на подлогата во која расте, мора да биде во опсег од 5.5-6.5 (во просек).

Од наводнување со вода од чешма, прво нормалната киселост на подлогата се зголемува со текот на времето, и ако овој индекс ја надмине нормата, корените ќе престанат да апсорбираат железо, предизвикувајќи масовно пожолтување и паѓање на лисјата. Затоа, навремената замена на подлогата е толку важна.

Важен индикатор, како што е балансираната содржина на сол во почвата, за орхидеи, во голема мера зависи и од регуларноста и изобилството на наводнувањето. Со редовно наводнување на растенија со цврста вода од чешмата во супстратот со текот на времето акумулираат разни соли (на пример, фосфор, калиум итн.), Чиј број расте до катастрофални пропорции, што доведува до изгореници на корените и нивно постепено сушење или гнили.

Преземање на сето претходно внимание, правење на трансплантација на орхидеи на фалангифија треба да се врши во просек на секои две до три години, за некои видови овој период се намалува на 1-2 години.

Што се однесува до неодамна купените растенија, тие треба да се трансплантираат веднаш по првото цвеќе или во текот на првите 12 месеци од вашиот живот по купувањето, бидејќи во повеќето случаи тие се од моментот на нивното раѓање во нивната подлога, бебето продавачи на цвеќиња се пресадуваат само од многу мали садови

Трансплантацијата на домашната орхидеја треба да биде навремена, овој прекрасен цвет нема да ви прости како предоцна модификација на подлогата и тенџерето и грижите без очигледни причини.

Најдобро време за трансплантација на овие цвеќиња е пролетта - период на почеток на растот, кој се изразува со појава на нови листови и корени. Многу луѓе се прашуваат дали можете да трансплантирате цветна орхидеи? Искусни цветови препорачуваат да трансплантираат веќе цветаат орхидеи само во екстремни случаи.

Подигање тенџере и земја

Друга одговорна задача е вистинскиот избор и купување на почва и тенџере за вашиот цвет, за да го направите најдоброто во специјализирана продавница. За да се избегне контаминација на подлогата со габа, може да се дезинфицира: се вари три минути или се истура врела вода десет минути. Потоа мора да биде малку сушено природно.

Во кој тенџере е најдобро трансплантирана орхидеи? Цветниот сад мора да биде транспарентен за да се обезбеди проток на светлина во коренскиот систем. Изборот на тенџере треба да биде воден од големината и обемот на корените.

Во нов сад треба да има 1.2 cm слободен простор на двете страни, така што фабриката требаше да расте и да се развива. Покрај тоа, транспарентноста на ѕидовите на садот ви овозможува да ја набљудувате состојбата на корените и да преземате навремени мерки во случај на проблеми. Пред трансплантација на орхидеи во тенџере, треба да се измие со топла вода и да се дезинфицира.

Фази на трансплантација на растенија

За да ги префрлите орхидеите дома во најдобро и без тажни последици за растението, неопходно е да се придржувате до одреден редослед на активности, што ќе помогне да се избегне прекумерна гужва и грешки.

Значи, трансплантација на орхидеи е неопходно во следнава низа:

 • Извадете го цветот од тенџерето, претешко минувајќи го последниот, за да го олесните процесот на отстранување. Ако фабриката " протестира " и не сака да ја напушти " куќата " вообичаено за неа, садот ќе треба да се намали;
 • Ставете го цветот во слив, ослободете го коренот од старата земја и измијте го под проточна вода. За да се ослободи од цврсто адхерентниот супстрат без болка, а во исто време да има лесна дезинфекција на корените, можно е да се впијат корените на цветот за 15 минути во топла вода со додавање на манган (растворот треба да биде бледо розев);
 • Ние ги обработуваме корените - ги отсекуваме сувата, шупливи и гнили места, доколку ги има. Здравите корени се бели или зелени, густи и цврсти на допир. Алатот за сечење мора да биде остар и дезинфициран. По завршувањето на "кастрирањето", сите делови од плочите ќе ги подмачкуваме со свилен активиран јаглен;
 • Отстранете жолти и суви лисја, како и суви цветови, оставајќи мала "трупец" во висина од 0,5-1 см. Сите сечи треба да се дезинфицираат;
 • Ние го исушиме фабриката најмалку 2 часа, под услов температурата на околината да е во рамките на 18-22? В. Важно е сите "рани" добиени од растението да се отсечат од исечоците и да се исушат;
 • Ние лежиме на дното на новиот сад претходно дезинфициран дренажен слој, ставете го растението и покријте ги корените со слој на подлогата. Длабоко погребан цветот не вреди, поради продолжениот контакт со влажниот супстрат може да почне гнили корените. Не е неопходно да се истури земјата меѓу корените со сила, доволно е да ги покрие од врвот на кората, ако некој дел од корените остане без почвата, воопшто нема да му наштети на растението.

По трансплантацијата, се препорачува полнење на цвеќето 3-4 дена, ако моментот на трансплантација падне во текот на летото, а потоа во 1-2 дена.

Ако фабриката расте енергично и има " никне ", може да се посее во посебен сад. Трансплантација на бебе орхидеи, како растение за возрасни, најважно е тоа што има најмалку 3 корени, а нивната должина е 5 mm или повеќе.

Неколку совети

За да се осигура дека вашата фаланга во буквална смисла на зборот цветаше и мирисаше, тоа не беше доволно да го трансплантирате според сите правила, по што е неопходно да се грижи за тоа правилно.

Затоа, мора да се запомни дека:

 • оптималната температура е граница од 20 до 22 ° C, за активен раст и одгледување на нови стебла - од 32 ° C, дневно до 16 ° C во текот на ноќта;
 • осветлувањето треба да биде умерено, без директна сончева светлина;
 • наводнување треба да се врши пред ручек и само во почвата во просек еднаш неделно. Покрај тоа, можете да го навлажнете околниот воздух;
 • Хранењето се врши најмалку еднаш или двапати месечно во периодот од март до септември.

Успешна трансплантација за вас, и нека фаланги радуваат во вас со обилен цветни!