Едно од најконтроверзните прашања во психологијата на статиите е полигамијата на мажите и моногамијата на жените. Дали природата навистина ни наградува со спротивните квалитети? Кои се можностите на овој претставник на двата пола?

Кои се стравот и жалењето на мажите и жените, соочени со изјава за полигамијата на нивните најблиски?

Што значи терминот полигамија?

Во природата, полигамијата е тенденција за мажите и жените да се парат со неколку претставници на нивниот вид, без формирање на постојан пар.

Овој заеднички начин на живот, кој е поврзан со репродукција, не е единствениот, бидејќи постојат пара животни кои се поврзани во текот на животот, не само со репродукција на потомството, туку и со грижата за тоа.

Имајте во предвид дека во исто време, претставниците од нивниот вид немаат избор, и инстинкт им диктира или полигамијата, или моногамен модел на однесување.

Во полигамни луѓе, законот за бракот се нарекува полигамија, која во современото западно општество е забранета со закон. Интересно, ако, на пример, едно лице имало неколку последователни бракови во различни периоди, тогаш тоа не може да се смета за полигам.

Во секојдневното толкување полигамијата се смета за тенденција кон бројни сексуални односи.

Ситуациите во кои се реализира таква аспирација, множеството:

  • романса надвор од брак;
  • слободни врски во двојка;
  • занишан (споделување на сексуални партнери);
  • пол без обврска;
  • сексуален нанос - транзиција од еден партнер на друг во круг, без да се прекине врската.

Така, полигамијата со многу знаци претставува вистинска предавство, но со сенка на несвесна мотивација на животните, која, според мислењето на некои луѓе, ги штити од морална осуда.

Машката варијанта на полигамијата обично се смета од страна на општеството што е потолерантно од женско. Мажите им е дозволено да сакаат разновидност, сексуално желба многу жени и се стремат да бидат блиски со нив. Покрај тоа, во машкиот свет, бројни љубовни авантури ја зголемуваат авторитетот во очите на пријателите и колегите, па дури и служат како гордост во некои и љубомора во други.

Вреди да се напомене дека не сите се сметаат за така, и повеќето луѓе се уште гледаат на односите како врска меѓу еден маж и една жена. Многу луѓе се спротивставуваат на традициите што сеуште постојат во некои земји, според кои на човекот му е дозволено да имаат неколку сопруги во исто време. И тоа е сосема невообичаена идеја за неколку мажи, кои, сепак, не се случуваат воопшто.

Мотивација на полигамичен партнер

Бидејќи полигамијата не е ниту ориентација, ниту вроден инстинкт, во секојдневниот живот неговото место е некаде помеѓу верувањето и митот.

Зошто некои луѓе ја тврдат својата полигамија или само ја штитат нејзината идеја? Колку е погодно оваа позиција? Најверојатно, ова е гледна точка на човек кој не сака да се појави во разговор за да биде старомоден и комплициран, или тој се обидува да ја оправда својата вулгарност на незгодно начин од жена.

Семејните психолози, кои работат со конфликти меѓу сопружниците, се соочуваат со непомирливоста на сопругот и сопругата не само во домашните работи, туку и во спротивните ставови за животот. Што да правам ако мојот сопруг одобри полигамија?

Дали тоа укажува на неговата желба да се предаде? Психолозите тврдат дека тоа не е потребно. Понекогаш едноставно го следиме животот, но нема да бидеме во хармонија со него. Ако човекот не оди на лево, но само повремено кажува дека природата му дала таква стремеж, тоа воопшто не укажува на тоа дека дефинитивно ќе ја искористи можноста да ја предаде својата сопруга.

Но, можеби, тој треба да престане да провоцира возљубен, ако е тешко да се толерира таква " широчина на погледи ". За некој, може да биде празен разговор, за некој тоа е изговор за љубомора, и ќе биде тажно ако разговорите во оваа точка ќе го скршат семејството однатре.

Друга работа е ако некој бил обвинет за предавство и обид да ги оправда своите постапки со цинична изјава - " Јас сум полигам и точка ". Мотивот на такво верување во полигамијата на мажите е себичен, што е лесно да се докаже. Предавството отсекогаш било и е причина за развод, а да не зборуваме за ладењето на чувствата на измамен партнер.

Одговорноста за неговите постапки, што е во спротивност со моралот на бракот, мора да биде на товар на човекот во целосна мерка. Ова е страв од губење на неговата сопруга, признавање на неговата вина и целосна свесност за единството на неговото дело.

Сепак, мажите кои ја признаваат идејата за полигамија го користат ова одбивање да ги отстранат од себе не само вината и последиците од предавството, туку и да го исклучат од обвинувањата во нејзината адреса. Така, тие не се само виновни во нивните очи, но исто така не сакаат да ги слушаат тврдењата и да ги видат последиците од нивните катастрофални дејства.

Позиција слична на ова нема никаква врска со цврстината на верувањата, всушност, тоа е надвор од себичноста и кукавичлукот, што се крие зад некои " природни закони ", суштината на кои тој едвај сфаќа.

Зошто моногамијата и полигамијата се изедначуваат со законот на природата?

Всушност, една од највлијателните идеи што му се припишува на полигамијата на човекот е нејзината природна природа. Желбата на мажите да имаат неколку сексуални партнери, наводно, ја диктира самата природа.

Удобна изјава, од која е неопходно да се направи нешто поволно за Babes заклучоци:

  • Нема ништо лично во предавство, ова е повик на природата;
  • осуди како бесмислено како лут на времето;
  • сите заклетви на лојалност не се сериозни и неприродни.

Застапниците на полигамијата не сакаат да ги слушаат аргументите на биолозите, за моногамијата кај птиците, рибите и истите примати, кои поради некоја причина често се цитираат како пример " стадо брак ".

Исто така, тие не се заинтересирани за контрадикции во нивната "теорија", бидејќи во природата во рамките на истиот вид треба да има само еден принцип - мажјаците се полигамни или не. И ако полигамијата е инстинкт, тогаш тој би дејствувал апсолутно на сите луѓе, додека има и верни мажи и немажени.

Всушност, поддржувачите на полигамијата не бараат вистинска потврда од областа на науката и животот. Нивната главна придобивка е вистинското име за сексуална промискуитетност или психолошки проблеми (" Јас ги сакам и двете !").

Единственото нешто што треба да се плаши од такви убедени полигамни мажи е вистинската промена во личниот живот. Се случува во зрелите години да се добие уште едно разбирање за среќата, ја ослабува потребата од сексуални победи, човекот учи да биде потврден во друга област, постои една жена ...

Како тогаш ќе имаме конгенитална, нерастворлива, или не генетска полигамија? Да се ​​преправаат дека се духовно исцелени, кои верувале во Бога и ги негирале поранешните гревови - " видливи " честопати се заштитени од религија, исто како што тоа го правеле со природен инстинкт.

Позицијата на полигамијата е така неповолна и кревка. Само неколку гранки на науката, на пример, историска социологија или зоологија, може да го разгледаат.

Во современата психологија на односите, тоа веројатно не е место: никакво упатување на несвесното или вродениот модел на однесување лиши личност од можноста да се промени според неговиот свесен избор и да научи од сопственото искуство, да извлече заклучоци од неговото однесување.