Секоја жена во светот мора да ја исполни својата главна цел во животот - да роди дете. Но, не секогаш почетокот на бременоста станува радосен и долгоочекуван момент.

Често се случува кога првата бременост не е закажана, тоа не е навремена, девојката е многу млада, а потоа итно се покренува прашањето за нејзиното прекинување. Една жена оди во болница со единствена намера за абортус.

И што се заканува таква операција за девојки кои не се породиле? Кои последици може да бидат? Треба да го разгледате овој проблем подетално.

Видови абортуси

Пред да ја откриете штетата на оваа операција за телото на жената, неопходно е да се определи на кој начин е можно да се прекине несаканата бременост. Секој абортус треба да се спроведува само во здравствена установа.

Користете ги следниве методи:

 1. Медицински абортус. Во телото на жената се воведува лек кој предизвикува контракција на матката и плодното јајце се турка кон надвор. Треба да се земе предвид дека абортусот може да се прекине на таков начин само во раните фази. Овој метод, иако се смета за повеќе нежен, но по тоа може да има различни компликации.
 2. Зреење на матката празнина. Ова е најстариот "брутален" начин, лекарот ги прави сите манипулации практично слепи со помош на специјална стругалка. По ваквиот абортус, ризикот од развивање на различни компликации е доста голем.
 3. Прекин на бременоста со помош на вакуум. Овој метод исто така се употребува рано, и веројатно е дека плодното јајце нема да биде целосно отстрането, тогаш ќе мора да прибегне кон стружење.

Секој метод има свои контраиндикации, што неопходно докторот го воведува својот пациент.

Последици од првиот абортус во млада возраст

Една жена има право да одлучи кога ќе го роди своето прво дете. На мое големо жалење, младите девојки се многу рано во брзање да станат полнолетни и да влезат во сексуални односи. И покрај големиот број информации, различни контрацептиви не се брзаат да ги искористат предностите на нив. А оттука и непланирана бременост на возраст од 16 години.

Една девојка во овој период е сеуште дете, таа едноставно морално не е подготвена да стане мајка, со почеток на бременост постои страв, кој се турка на невнимателен чин.

Не сите искрено признаа на родителите и се обидуваа да се ослободат од тајноста на детето од сите, за среќа или не, сега нема недостаток на приватни гинеколошки канцеларии.

И првиот абортус на 16-годишна возраст е најопасен, бидејќи телото и нејзиниот сексуален систем сè уште не се целосно формирани, а тоа е исполнето со сериозни компликации. Често млади девојки по првиот абортус почнуваат да страдаат:

 • нарушувања во работата на хормоналниот систем;
 • ментални нарушувања.

Задачата на родителите и, пред сè, мајката, ја објаснува девојката за опасноста од рана сексуална активност и последиците од абортусот. Кажете ни за можни методи за контрацепција, и уште подобро е да се посети гинеколог за да се разјаснат сите овие прашања.

Последици од првиот абортус за женското тело

Абортусот на било која возраст е опасна операција, а првото го зголемува ризикот од компликации неколку пати. Ако ова веќе се случи, лекарите препорачуваат да не губите време и да прекинете со несаканите лекови за бременост или со помош на вакуум. Но, овие методи, исто така, предизвикуваат компликации:

 1. Ако одберете погрешна доза на лекови, често не можете да ја прекинете бременоста, а девојката ќе одлучи да ја напушти, со оглед на тоа знак одозгора. Но, по такво дете може да се роди со отстапувања во развојот.
 2. Лековите можат да предизвикаат сериозно крварење, кое може да се запре само со отстранување на матката или со полно созревање, кое воопшто претставува голем ризик за губење на можноста да има деца.
 3. Употребата на вакуум, исто така, им се заканува на остатоците од феталното јајце во матката, а на позадината на ова се развива воспаление на мукозната мембрана.
 4. Постои опасност од развој на пневмонија, кога висок притисок предизвикува блокирање на крвните садови, недостатокот на навремена помош му се заканува на пациентот со фатален исход.
 5. Уредот може едноставно да ги оштети ѕидовите на матката, предизвикувајќи тешко крварење.

Најсериозната компликација е првиот абортус, кој се врши хируршки. Во моментов, тоа се прави под целосна анестезија, жената не чувствува болка, но последиците може да бидат непристојни:

 • Оштетување на матката, а понекогаш и соседните органи, е инструмент.
 • Тешко крварење, што може да се должи на лошо крварење или неуспешно гребење.
 • Во тек се развојни воспалителни процеси во матката, кои го комплицираат почетокот на следната бременост. Ѕидовите на матката се слабо намалени, се појавуваат спазми и, како резултат на тоа, се развива хроничен ендометритис, кој во повеќето случаи води до неплодност.
 • Негативни последици може да бидат не само од самата операција, туку и од анестезија. Ако го примате за прв пат, невозможно е да се предвиди како реагира телото.
 • Постои секогаш ризик од фаќање на инфекција.

Последиците од првиот абортус не се манифестираат веднаш, некои може да се почувствуваат само за неколку години:

 • Бременоста завршува со спонтан абортус.
 • Бременоста престана.
 • Месечниот циклус е нарушен, што доведува до потешкотии во процесот на оплодување.
 • Бременоста се јавува, а жената не може да го носи бебето поради губење на тонот на матката како резултат на минатото интервенција.
 • Ментални нарушувања
 • Болести на карличните органи.
 • Ризикот од ектопична бременост се зголемува.

Исто така, треба да се забележи дека жените кои ја прекинале својата прва бременост го зголемуваат ризикот од развој на такви болести:

 • Рак на дојка.
 • Онкологија на јајниците и матката се јавува кај такви жени 2-3 пати почесто.
 • Малигна едукација во црниот дроб.

Кога ќе одлучат да ја прекинат бременоста, една млада девојка треба да биде добро информирана за можните компликации.

Дали има шанса да се роди бебе по првиот абортус?

Постојат ситуации кога првиот абортус треба само да се направи според медицинските индикатори. Извршувањето на операција од страна на компетентен и искусен специјалист го намалува ризикот од компликации, но не го елиминира целосно.

Ние мора да запомниме дека таквата операција секогаш и на која било возраст е опасност. Но, на прашањето, и дали е можно да се породи здраво бебе по првиот абортус, секој лекар ќе одговори на афирмативен начин. Речиси 85% од жените потоа стануваат мајки, а не еднаш. Но, каде е гаранцијата кога ќе одите на првиот абортус во кој 100% ќе паднете во нивниот број?

Многу често, сè ќе зависи не само од искуството и вештината на лекарот, туку и од состојбата на организмот.

Затоа, пред да донесете таква одговорна одлука во вашиот живот, сè треба внимателно да се мери. Многу е важно, ако станува збор за млада девојка, дека нејзината мајка помогнала да го направи вистинскиот избор и психолошки ѝ помогнала на својата ќерка.

Треба да се запомни дека во младоста, еден неразумен чин може да го промени целиот животен век, но, за жал, повеќето млади девојки не размислуваат за тоа. Задачата на лекарите и саканите да објаснат и да го поддржат во тежок момент, а не да го осудат.

Видео: Прв абортус: решение кое може да го промени целиот живот