Аматери на убави Сербси и костим накит често се соочуваат со проблемот како да се разликуваат природните бисери од вештачки, како да се избираат бисери под постоечката гардероба или за наредниот настан, што е пожелно да се појави во сета негова слава.

За ова треба да научиме како да го одредиме квалитетот на бисерите и нивното потекло.

Кои се бисерите?

Бисерите се солидна, кружна супстанција, која е формирана на природен начин - песок или друг мал неоргански материјал паѓа во школка од море или слатководни мекотели, каде што се појавува гнездење со мајчина бисер.

Бисер - уникатна органоминерална супстанција - така да кажам половина живот.

Често бисерите имаат бела боја, малку поретко - розова, крема, жолта, светло зелена боја. Најретки и скапи бисери - црни и сини, тие често паѓаат на аукциите на Кристи и Сотби . Од дваесеттиот век, производство на т.н. култивирани бисери, со воведување на мекотели на стимулот, што предизвикува ослободување на мајката на бисер. Минералот произведен на овој начин се смета за природен, и многу земји во Југоисточна Азија и Заливот го совладале таквото производство.

За возврат, вештачки бисери се многу различни во начинот на производство. Постои имитација на стакло. Стакло покриено со т.н. "бисерна суштина" - гуанин, бисерно јадро, лак, пластика.

За разлика од многуте евтини производи, вештачките бисери на шпанскиот бренд , Мајорка, се направени од 925 сребро или челик, галвански сјај обложен со злато и родиум, со влошки од синтетички и полу-скапоцени камења.

Методи за домаќинство за одредување на квалитетот на бисерите

Кога купувате вештачки бисери, треба да обрнете внимание на неколку карактеристики кои овозможуваат да се разликуваат вештачки бисери од природниот производ:

  • Обидете се да почувствувате проток на изладен производ. Природниот бисер може да се одреди тактично, особено во врелиот сезона. Таа ќе пренесува меко чувство на свежина на кожата;
  • Лесно излужете ги ѓерданите едни со други. Бисери, особено специјалност, ќе испуштаат лесна прашина како резултат на таквата манипулација;
  • Природниот производ има природна грубост, што може да се почувствува од страна на забната емајл. Во исто време, фабриката обично има мазна површина;
  • Во повеќето случаи, вкупната тежина ќе биде поголема кај природните бисери, а вештачките ќе бидат полесни;
  • Ако пред да не везете од вештачки или природни бисери и многу - можете да фрлите грашок на цврста површина. Вистинската ќе отскокнува, а фабриката веројатно нема да може да го повтори таков трик.

Дали природните бисери вредат вашата цена?

Се разбира, секоја почитувана дама сака да има барем едно ѓердан направено од природни бисери и обетки покрај тоа.

Присуството на такви нешта кај жена сигнализира на другите дека му припаѓа, барем на средната класа, или дури и на повисока држава. Во принцип, таквите жени навистина не можат да сторат без таков накит, кој ќе биде на место на било кој бизнис состанок или за време на елегантен одмор.

Во исто време, жените со ниски примања или младите девојки често се погодни и висококвалитетни вештачки бисери.

Никој од работниот тим, ниту мал бизнисмен нема да прави разлика помеѓу цената на накитот.

Во принцип, како и со било какви орнаменти, скапи бисери има смисла да се стави на скапа облека. Ако облеката не е брендирана, а не од моден бутик - ќе дојде замена.

Конечно, треба да се забележи дека ако имате можност да возите бисери во шопинг тури во странство, тогаш земјите од Југоисточна Азија ќе бидат идеални дестинации. Особено, Тајланд и Виетнам. Таму е дека можете да купите квалитетни природни бисери по пристапни цени!

Остани убава!