Една од најчестите болести на нашите меки миленичиња е црвите. Кај мачките, тие исто така се случуваат, со своите симптоми и третман за да се знае е многу важно. На крајот на краиштата, дури и без да знаат да го инфицираат своето милениче и погрешно верувајќи дека одржувањето на животно во станот ќе помогне да се заштити од паразити, ние ја загрозуваме не само мачката туку и членовите на неговото семејство.

Глеј не е шега!

Присуството во телото на милениче билкар е проблем со кој се соочуваат многу љубители на мачки. Инфекцијата на мачката може да се случи без оглед на нејзината раса, возраст и услови на задржување. Опасните ларви спаѓаат во телото на животното на различни начини: од единствениот дел од уличните чевли на сопственикот, со сурова риба или месо, од други животни итн.

Во случај на сомневање за хелминтијаза, невозможно е мачката да остане без внимание, бидејќи не само што може да страда од мекиот милениче: често црвите кај мачките се пренесуваат на лице. И тоа е особено важно да се следи на здравјето на мачката, кога во еден стан со него живеат мали деца.

Постојат многу видови на паразити кои најчесто влијаат врз телото на мачката, и погодно е да ги комбинирате во три големи групи.

Круг црви

Нематоди или кружни црви, кои обично имаат мала големина, но животното може да има многу од овие црви. Боја на паразит - кафеава или бела, форма - кружна со тесен крај. Како по правило, тие влијаат на црниот дроб, езофагусот и тенкото црево, предизвикувајќи ја мачката следните симптоми:

 • забележителен подуеност
 • абнормален пораст на апетитот;
 • чест апетит за повраќање;
 • дијареа напади;
 • слабост и апатија.

Симптомите на црните црви кај мачките и третманот на овие хелминти треба да им бидат познати на секој сопственик на маче, бидејќи тие се не помалку опасни за луѓето.

Појасни црви

Бремените паразити често достигнуваат должина од 60-70 см и го заземаат второто место во зачестеноста на инфекцијата по завршувањето на кругот. Овие црви можат да влијаат на апсолутно секој организам и, по правило, домашните животни се користат само како посредници. Многу често тие се инфицирани со оние мачки кои имаат болви - носители на јајца од хелминти.

Идентификувајте го присуството на овие црви со следните карактеристики:

 • мачката ја губи тежината, и покрај забележливото зголемување на апетитот;
 • јајца на црви (бели зрнести подмножества) се наоѓаат во изметот на животните и во волната под опашката;
 • честа мокрење;
 • иритација во анусот.

Поразот на желудникот и цревата на животните ви овозможува да се утврди без тешкотии дека мачката се појави тенија. Сликата на имињата на најчестите паразити е лесно да се најде на Интернет, бидејќи денес науката знае повеќе од 3,5 илјади подвидови на тении.

Рамни црви

Flatworms - уште еден вид на црви кои се многу опасни, и за животните и за луѓето. Овие црви се многу мали во големина - од 2 до 10 мм и многу брзо влијаат на ткивата на црниот дроб и белите дробови. Пенетрирајќи го респираторниот систем на мачката, црвите предизвикуваат развој на цисти и тумори, кои предизвикуваат разни дисфункции и можат да доведат до фатален исход.

Во случај на пулмонална инвазија, кај животното се забележуваат следните симптоми во форма на рамни црви:

 • кашлица
 • повраќање со пена
 • пораст на температурата;
 • дијареа;
 • губење на апетитот.

Ако црвите влијаат на ткивото на црниот дроб, знаците ќе бидат поинакви:

 • прекршување на апетитот (алтернација на прејадување со целосно одбивање на храна);
 • болка во стомакот;
 • покачена температура;
 • дијареа;
 • повраќање жолта.

Инфекцијата со планетарни видови на црви е исклучително опасна, па кога се појавува мачката, првите знаци веднаш треба да го контактираат ветеринарот. Исто така е важно да се провери присуството на овие црви и сите членови на семејството.

Дијагноза

Во случај на сомневање, независниот третман на милениче не може да започне во секој случај. Само квалификуван ветеринар може да ја потврди или побие дијагнозата.

Главниот метод на дијагноза на хелминтијаза е королошка анализа, односно проучување на измет на јајца на црви. Ако во телото на миленичето паразит сексуално зрели црви, кои се способни за поставување на јајца, тогаш тие ќе бидат во можност да ги детектира од прв пат. Во други случаи, може да видите честички на телата или дури и цели лица во измет. Во секој случај, за да се добие точниот резултат, се препорачува да се проверат фекалиите на животното најмалку три пати.

Третман

Единствениот начин да се отстранат црвите кај мачките е третманот. Подготовките за овие цели треба да бидат избрани исклучиво од страна на ветеринар, бидејќи многу од нив може да имаат штетен ефект врз телото на животното.

За третман на хелминтијаза се користат лекови со широк спектар, кои ги убиваат речиси сите видови на паразити и природно ја предизвикуваат нивната евакуација од телото на мачката. За полесно користење, лекот може да има форма на таблети, капки или суспензии, но нивната ефективност не ги поттикнува целосно.

Најдобро се препорачуваат следниве методи:

 • Drontal;
 • Milbeamx;
 • Pratel;
 • Дирофен

Сите од нив лесно се пренесуваат од мачки и не вршат силен токсичен ефект врз организмот на животното. Сепак, пред да го користите овој лек, внимателно треба да ги прочитате приложените упатства.

Според експертите, најлесно е да се измеша антихелминтичен лек во храната за домашни миленици, пред да се измеша во прав. Ако се користи течен препарат - испуштете го во млеко или директно на јазикот на животното со шприц без игла. Исто така можете да го дадете витамините за да го одржите имунитетот за да ги ублажите ефектите на мачките врз телото на мачката и да им помогнете да се опорават побрзо.

Народни лекови

Лековите кои народната медицина во некои случаи може да бидат едноставно неопходни, особено кога станува збор за многу мали мачиња, болно животно или бремена мачка. Сепак, ефективноста на ваквите лекови е многу помала, а со цел да се излечи домашно милениче, може да не се бара една процедура.

Најефективните средства се:

 • лук Скршената нокша треба да се меша во храна за мачка за една недела;
 • носи или пипер Инфузијата на кое било од овие билки треба да се даде на животното 5-7 дена.

Доколку ниту еден од методите не даде резултат, треба да се јавите во ветеринарната клиника. Искусен лекар ќе го избере соодветниот третман врз основа на здравјето на мачката.

Превенција

Почитувањето на превентивните мерки е многу важно, бидејќи само ова може да ја избегне повторната инвазија, ако црвите биле откриени кај мачки. Симптомите на инфекција и третман се веќе зад себе, но сега треба внимателно да се грижите за здравјето на вашето домашно милениче и да ги следите следниве препораки:

 • не го храни животното со сурова риба или месо;
 • Обезбедува редовна дезинфекција на послужавник, спиење и играчки за мачки;
 • го ограничи пристапот до уличните чевли;
 • систематски третираат миленичето од болви;
 • еднаш во половина година, за да се осигури дека мачката ќе живее дома, а еднаш четвртина - животни кои одат на улица.

Домаќините се жители на целосна куќа, и исто како и луѓето, им треба навремен третман, грижа и правилна исхрана. Грижете се за вашите меки миленичиња и не дозволувајте паразити да го уништат здравјето на животните и да ги загрозат сите членови на семејството.