Фитнес часови помагаат да се ослободи од вишок килограми - ова е непобитен факт. Логично е да се претпостави дека прекумерната тежина е повеќе, поинтензивните и заситените треба да бидат тренирани. Сепак, ова не е случај. Покрај тоа, лекарите предупредуваат дека за полна спорт спорт може да биде опасен, па дури и контраиндициран. Да се ​​обидеме да го дознаеме.

И комплетноста е колку во килограми?

Прво, треба да ги дефинирате термините. Познато е дека некои девојки со тежина од 60 кг се сметаат за комплетни, додека други во центарот можат да докажат дека ова е нивна нормална или дури и совршена форма.

Најлесниот начин да ја дознаете вашата оптимална тежина е да ја пресметате висината (во см) минус 100. Сепак, таа е погодна само за оние кои пораснале не повисоко од 165 см. Дамата погоре треба да се земе и бројот што треба да се земе повеќе 110.

Попрецизен репер е индексот на телесна маса (BMI). Но, исто така е неопходно да се земе предвид ширината на тежината на коските. При пресметување на БМИ подобро е да се фокусира на формула која го зема предвид обемот на завитката. И, конечно, најсигурната пресметка може да им даде на нутриционистите специјална опрема, која ви овозможува да го одредите процентот на маснотии во вкупната маса. Ако е 30% или повеќе, овој напис е за вас.

Исклучете шок товари

Ова е прв услов за комплетна програма. Оваа категорија ги вклучува степите, скокање со јаже (и сите други вежби за скокање), движење на танц, вклучувајќи остри маневри, врти, трчање. Соодветната тежина на полно лице е веќе товар. Никој нема да мора да скока со мрена! Апаратот за поддршка на ова не простува. Таа нема да ја спаси ситуацијата дури и на патеката со специјален слој за заштита од удари. Да ги задржиме нашите зглобови, тоа е лесно за нив.

Започнете со мали

Одлуката да започне фитнес за целосна личност е речиси подвиг. Ако имате намера да дојдете на тренингот, тоа ќе биде големо искушение веднаш да земете бул од роговите. Вие не треба да го направите ова. Започнете со удобно темпо, со мали товари, ненадејни загревања. Одење во салата ќе трае долго време, сè ќе го направи. И ако почнете да правите сѐ што е можно побрзо, тогаш ова време може да стане последно, и добро е ако тоа ќе го стори без последици.
Половина час од кардио за прв пат ќе биде доволно. Следната обука може да се додаде за 5-10 минути и да ја доведе обуката на 45 минути. Да се ​​започне со сили класи е доволно да се започне со 10 вежби со бавно темпо. Патем, ова ќе им овозможи подобро да ја совладаат техниката на нивното извршување. Тежините треба да бидат избрани на таков начин што, за секој пристап, последните неколку падови се изведуваат со експлицитен напор, но не со сила.

Не секој ден!

Оптималниот режим ќе биде две часови неделно. Три се максимални. Прво, ќе ја обезбеди потребната зависност од телото (и, пред сè, од кардиоваскуларниот систем). Второ, тоа е за време на деновите на одмор и ефектот на обуката се чувствува. И трето, воопшто нема потреба. Но, помалку од два пати неделно не се разумни.

Не пропуштајте ги лекциите!

Почна да прави - направете го тоа. Ќе биде потешко да се започне втор пат и речиси невозможно по трет пат.
Подобро е веднаш да се поставиш толку темпо што ќе преживее долго време. Само редовните товари доведуваат до резултат.

Телото постепено ќе се навикне, а потоа ќе се формира потреба, особено кога ќе почнат да се појавуваат првите успеси. Ако обуката е нерегуларна, тие може да се споредат со стресот, а телото ќе почне да навики за складирање на маснотии.

Вежби за вежбање не се контраиндицирани!

Честа грешка на полни жени е: "Не ми требаат силни вежби, а рацете и нозете ми се дебели и дебели". Дебелите раце немаат никаква врска со мускулите. Мускулите се потребни за дополнителна енергија, инаку намалувањето на тежината е многу побавно. Тоа е мускулот што е постојан круг-часовниот потрошувач на енергија. Во нив едни јадеме калории. Дел од вежбите за вежбање најдобро се прават со лежење или седење за да се намали оптоварувањето на зглобовите на нозете. Стиринг е подобро да се замени на клупата со нозе.

Оптимална стапка на вработеност

За целото и за било кое друго лице, темпото во кое е уморен и испотено, но не до тој степен што веќе се задушува и не може да зборува, е оптимално. Ова е истиот ритам во кој се јавува активно согорување на маснотии. Сепак, долго време да се одржи таквото темпо не може да се избегне за да се избегне преоптоварување. Лавовскиот дел од обуката сè уште треба да му се даде на кардио во мирен режим. Таквите класи полека, но сигурно ја вршат својата работа.

Каков тип на фитнес ви се допаѓа?

Оптималната комбинација на безбедност и ефикасност кај луѓето со прекумерна тежина развива координација, флексибилност, сила и рамнотежа.
Ако го замислите нашиот обичен живот, обуката треба да ги симулира нај неопходните активности - одење, качување по скали итн. Постојат варијации на фитнес, кои одат на самото место. Нема контраиндикации за комплетните се јога или пилатес.

Освен тоа, лабавите девојчиња обично имаат повеќе мобилни зглобови, лесно им се даваат вежби за истегнување. Со поголема леснотија, сопствениците на бујното тело ќе добијат разновиден аквафитис, кога сите вежби се изведуваат во вода. На пример, хидродејдер - велосипед инсталиран на дното на базенот - е идеално решение за кардиоваскуларни.

Удобност во облеката

При изборот на облека за салата, треба да се даде утеха, дури и ако тоа е штетно за убавината. Ние ќе бидеме убави кога ќе се справиме со сето ова, додека целото внимание - погодност и безбедност. Нема потреба да се обидувате да носите потопла облека за да избричите повеќе силно. Тоа ќе чини дополнителна тортура, а водата со првото стакло ќе се врати на место. Но, треба да пиете повеќе, вклучително и за време на обуката. Чевли за обувки се потребни дури и дома. Главниот услов за тоа е добра поддршка за зглобот на глуждот.

Започнете со мал и не чекајте брзи резултати: сè ќе дојде на време, и тоа ќе биде потребно. Важно е да не се возиш од првата обука, но трпеливо развива навика за вчитување. Како и сите други навики, според истражувањата на психолозите, таа е формирана во 21 ден. Не е толку тешко да се толерира, нели? И одеднаш после тоа ќе љубиш фитнес за цел живот!