Сега институцијата брак е подложена на сериозни промени. Традиционалната свадба често се заменува со граѓански брак. Што може да се поврзе со ова? Дали е тоа лошо или не?

Семеен или граѓански брак?

Значи, граѓанскиот брак што го има на ум?

Тоа е зборот "граѓански брак", кој се должи на појавата на Холандија. Во 6 век, луѓето кои припаѓале на различни вери не можеле да го афирмираат својот сојуз на небото. Властите ја третираа ваквата ситуација повеќе лојално. Тие дозволија брак во градското собрание.

Во модерната свест, искривената интерпретација на граѓанските бракови е фиксирана. Денес, ова подразбира заедничка желба на жените и мажите да живеат заедно, да негуваат семеен гнездо, па дури и да одгледуваат деца, но таквите односи остануваат незаконско. Иако, всушност, граѓански брак вклучува официјална регистрација на односите.

Ова не е ништо друго освен замена за концепти. Ненаметлив термин "соживот" го заменува повозвишлиот "граѓански брак". Во рамките на овој член, ние исто така ќе го следиме мислењето на мнозинството.

Дали децата страдаат од граѓански брак?

Се забележува дека во таквите семејства децата почесто се раѓаат ослабени и предвремено. Ова не е изненадувачки, бидејќи мајката постојано се плаши да остане без поддршка од својот љубовник.
Детската психа, поради некоја причина, е пофлексибилна од психата на возрасните. Ова им овозможува на бебето полесно да реагира на сложени, двосмислени ситуации. Освен тоа, мозокот на детето не е оптоварен со разбирање на многу нијанси. Тој сè уште не е подготвен за повеќестрана, комплексна анализа.

Како да му кажете на детето

Родителите треба да го информираат детето за недостатокот на официјална регистрација на синдикатот. Можеме да кажеме дека печат во пасошот е само почит на законодавната постапка, не повеќе. За вас, тоа е односите што преовладуваат во вашата двојка. Кажете му на детето дека вашите чувства се силни и вашето семејство е силно и неподвижно.

Главната работа е дека и двајцата партнери искрено веруваат во вистинитоста на нивните зборови. Инаку, тензијата во еден пар може да се пренесе на дете во вид на невроза.

Покрај тоа, толку побрзо ќе го направите тоа, толку подобро. Детето може да го слушне во искривена форма објаснување за отфрлањето на традиционалната свадба. Првото толкување на оваа ситуација, која таа ќе ја чуе, ќе ѝ се чини како најверна. Ако тоа го нудат аутсајдери, детето може да има комплексна инфериорност. Полошо ситуации ќе им помогнат на лошите шеги на врсниците.

Кој избира граѓански брак

Оваа форма на врска е најпопуларна кај младите луѓе (на пример, студенти, студенти). Тие ја мотивираат својата одлука да останат во граѓански брак, така што нема пари за убава свадба. Покрај тоа, треба да ја проверите точноста на вашиот избор и да бидете во можност да воспоставите заеднички живот. Тие молчат за уште еден тежок аргумент за нив - присуството на постојан сексуален партнер. Ја зголемува нивната самодоверба, бидејќи ги покренува во очите на врсниците.

Граѓанската брак е исто така најпосакувана од луѓе кои веќе се оптоварени со тажното искуство за создавање на семејство. Овој формат на односи им дава можност да уживаат во заедничкиот престој со лице кое стана духовно блиско. Ако, по неколку години, сфаќаат дека го запознале вистинскиот партнер, тогаш нивниот сојуз е формализиран во закон.

Некои двојки кои се убедени во непобедливоста на нивните чувства, исто така, избираат граѓански брак. Тие се уверени во моќта и длабочината на нивната љубов. Регистрирањето на нивниот сојуз е прашање на време. Љубовниците ја одложуваат свадбата поради недостатокот или недостатокот на пари.

Во граѓански брак исто така се наклонети да живеат вонредна, ексцентрична личност. За нив, заеднички живот - еден вид предизвик за јавниот ред. Традиционалниот брак им изгледа како остаток од минатото.

Која е разликата од традиционалниот брак

Сепак, од вистински семеен модел, овој пар е често далеку од бројни причини. Родителите и понатаму ги спонзорираат, се хранат со трпезарии или се складираат на полупечени производи. Често ова е само "сонда" на вистинско семејство, бидејќи таквите синдикати се обично краткотрајни. Тие сé уште немаат подготвеност за брак и не постигнале психолошка зрелост. Целосно е и логично дека таквите врски завршуваат со пауза. Иако, се разбира, се случуваат исклучоци.

Што ако

Најголемиот број двојки кои не ги легализираат своите односи се од возрасната група од 25 до 44 години. Само една третина од нив ќе го слушнат маршот на Менделсон заедно. 10 години брак без печат во пасош се смета за критичен момент. Тоа е само сува статистика.

Во парот што живее во граѓански брак, жената обично е ризична група. Таа станува слаба врска која може да уништи сè. Самата може безмилосно да ја изостри желбата да носи прстен за венчавка. Се плаши од пауза, особено ако веќе има мајка. Девојката се стреми да ја зајакне врската, да ја премести во друг авион, но се соочува со ѕидот на недоразбирање од нејзината сакана. Можеби семејството на неговите родители не било стандард за успешен брак. Како резултат на тоа, тој не развил семејни вредности и потреба да создаде силна заедница. Слична ситуација, во овој случај во иднина ќе биде и вашето дете.

Треба да изберам граѓански брак

И дали имаат право да се наречат маж и жена ако живеат во граѓанска брак? Психолозите веруваат дека можат, под услов да се убедени дека се семејство. Инаку, вреди да се спомене имињата на соодветните реалности, и тоа не е "граѓански брак", туку само "соживот".

Таквите врски стануваат општа проба за вистинска семејна заедница. Покрај тоа, тие постојано ги одржуваат и двете во мелодија, бидејќи не постои гаранција дека еден од нив нема да се сретне со утре повеќе достоен партнер. Во такви парови помалку кавги, а односите се посветли. Впрочем, не постојат традиционални меѓусебни обврски, и сè може веднаш да се распадне. Формалната процедура за развод во овој формат на односи едноставно не е обезбедена.

Неизвесноста во следниот ден го натера да ја цени неговата половина. Иако, појавата на дете - сериозен сигнал за регистрација на нивните двојки во правна смисла.

Печатот во пасошот, во однос на психолозите, не е само формалност. Оваа свест на партнерите во сериозноста на нивните намери.

На жената му е потребна најголема потреба да се легитимира бракот. Ја дава довербата во избраниот. Тој ѝ дозволува да најде солидна земја под нозете.

Често во граѓански брак човек има неизвесност во врска со неговата способност да го задржи семејството. Во овој случај, неопходно е да се забележат неговите успеси. Друга причина е стравот од губење на слободата, бидејќи граѓанскиот брак дава дел од слободата. Нека знае дека ти треба, но нема да го пополниш својот животен простор.

Неопходно е постепено да се донесе избраната личност на идејата за брак. Ова е голема промена, дури и ако веќе живеете заедно, па вреди да се психолошки подготвите за овој настан. Еден ден, можете нежно да го притиснете саканиот и шепот: "Драги, но ајде да се омажиме?"