Денес, Сербинците често одбиваат стереотипи и родови предрасуди за професијата. Дури и пред 5 години, делото беше јасно поделено на мажи и жени, сега професионализам, желба да се развие во омилената сфера и желбата да се најде себеси и да се почитува соништата.

Една од најдинамичните, интересни и високо платени сфери на денешниот пазар на трудот е ИТ. И секоја година бројот на девојчиња постојано се зголемува. Ги зедовме главните причини зошто една девојка во ИТ е кул, и зошто вреди да се искористи шанса да се најде сопствената удобност зона.

1. Девојките во ИТ се успешни

Друг тренд во последниве години е одземање на духовни практики, методи на самопознавање и развој на личноста. И ако веќе ги прочитате мислењата во Instagram на оваа тема, "остави" мислења и мислења во Fb, тогаш е време да се оди директно во сонот. Жените во ИТ успеваат, прават омилен случај, па дури и пред да изградат кариера. Во САД, позициите на менаџери во големите ИТ компании, жените сочинуваат 30%. Тимови, во кои и мажите и жените од фер-сексуалната работа, покажуваат најдобри резултати.

Во последниве години, уделот на жени во ИТ постојано се зголеми во Сербина. Најголем број на девојки во професијата во реките Днепар - повеќе од 20%.

2. Предизвикај се

Постои широко распространет стереотип дека е нереално да се стане аватар за девојка. Да, преквалификацијата и работата во ИТ не е лесна, потребни се технички вештини, англиски на средно ниво (средно и повисоко). Но, главната работа е мотивација, желба да се земе шанса и предизвик.

Оля Куликова е доказ дека девојката, покрај креативната професија, може да биде одличен специјалист во ИТ. Олиј го посвети својот живот на музиката: музичкото училиште (пијано и виолончело), ​​конзерваториумот, а подоцна работел како хоровер, диригент и шеф на детскиот хор. Во нејзината листа на дела има и стјуардеса автобуски линии во Европа, менаџер, сметководител, продавач. И тука не мириса. Олиа сакаше да го најде случајот во кој таа ќе се чувствува како риба во водата. Таа го промени својот живот и стана инвеститор во Java / BPM. Во моментов работи како водечки развивач на проектот во IBPM. Девојчето го положи прелиминарното тестирање, а потоа и Јава курсеви во GoIT. Едукативната компанија помогна да се изгради кариера во ИТ - Олга владееше помалку од една година.

"Се чувствував бестрашен, мојата одлука е демонстрација дека не се плашам од тешкотии и пречки, знам дека сè може да се надмине. Јас сум фокусиран. И го најдов она што го барав. Сега живеам ова ", - му дава на Оли повратни информации за тоа како нејзиниот живот се променил по учењето во GoIT.


Олиа, заедно со соучениците на состанокот на GoIT Club

Главната работа што стана мотивација за неа - возбуда да се прават нови задачи, да расте професионално. Плус, по пуштањето, играчот за анимација не останува сам на ново поле, по курсевите има многу настани на кои дипломците се среќаваат со своите колеги, дискутираат за работните прашања и продолжуваат да учат.

3. Финансиска независност

Со цел да се зголеми љубовта за неговата работа во геометриска прогресија, финансиската компонента е исто така важна. И, за среќа, ИТ е во ред со тоа. Плаќаат во оваа област повеќе од просекот на Сербинскиот пазар на трудот. ИТ платите започнуваат од 300 долари за почетници и се зголемуваат на 1.200 долари за една година и половина. Искусни програмери со искуство од 3-4 години заработуваат 2.500 долари и повеќе.

Ќе бидете во можност да станете независни, да патувате и да си дозволите разни женски радости. Оля Куликова не жали што музиката престана да биде основна во животот. Сега таа ужива во резултатите од нејзината храброст - чувствува финансиска автономија и ја заработува својата страст за нејзиниот омилен бизнис.


Олија дипломирани од ГОИТ за да ја сподели нејзината приказна

4. Тоа е навистина интересно

ИТ е исто така интересно. Јулија Олховска, исто така, преквалификувана и ненадејно го промени својот живот во еден момент, кога одлучи да оди на курсевите за ОК. Јулија беше администратор на установи, ресторани, менаџери за поддршка, виза менаџер, но сакаше да биде напаѓач. На испитувачот таа студирала 3,5 месеци и барала работа (дури и бесплатно - за вежбање).

"Поставив цел - да пуштам до 20 декември да најдам работа. Имаше план - да испрати 10 резимеа дневно, да пишува со 5 луѓе, да разговара со Итшники. Тој не се откажа дури и по одбивањето, верува во себе. На 18 декември го имав првиот работен ден и ги исполнив сите задачи: беше кул, иако направив многу работи што нема да работам. Дојде до апсурдноста - дури ги прашав продавачите во продавницата, не ми требаат тестери и немам познати програмери со нив ", вели Јулија смеејќи се.


Јулија дипломирани студенти од GoIT, добива сертификат

Упорноста, способноста за воспоставување на врски и верување во себе, ѝ помогна на девојката прво да ја најде првата работа на оставителот, а потоа другата - во Говитал.
Јулија е сигурна: ако сте заинтересирани за вашата работа, тогаш денот е испружен. Главната работа - да се стави на ремени и да ги достигне. За да стане успешен во ИТ - очите треба да изгори, и мотивацијата да се победат.

5. Мама во декретот

Предноста на работењето во ИТ е дека можете да работите од далечина. И така, можно е да се прилагоди распоредот за себе, да се избере бројот на работни часови и покрај тоа што ќе им даде време на семејството и хоби. Способноста за хонорар во ИТ избираат мајка во декретот - тие работат малку (што не им штети на образованието на бебето) и добиваат добри пари. Плус, за мајка со декрет кој ги изгубил вештините, остана без вообичаен начин на живот - тоа е можност повторно да се почувствувате во субјектот, за да докажете дека специјалист за суперматерија и побарувачка во една личност е навистина.

"Моето мото е да ги скршиме стереотипите. Тука сум девојка во ИТ, мајка на мало дете, имам 35 години, немам повисоко техничко образование, но веќе ја постигнав мојата цел во ИТ. Сум бил во можност, ќе бидете похрабри ", - инспирира сопствен пример на Ола Куликов.

Кога составивме список на главните причини за девојката да оди на ИТ, нашите пријатели се пошегуваа дека има шесто - да се омажат за ITShnik. Тешко е да не се согласувате каде да најдете толку многу млади, успешни и интересни момци? Според статистичките податоци, во Сербина, секоја трета се уште е бесплатна. Значи, можеш да изградиш кариера и да најдеш таков партнер 🙂